De kerstboom: symbool voor warmte en licht 

Met de kerstboom (of dendeboom zoals één van mijn kinderen vroeger zong) heb ik een haat-liefdeverhouding. De liefde ontstond ergens in de jaren zeventig. Ik fietste met m’n fietsje door de nieuwbouw van het kleine dorp waar ik woonde. Ik zag in (bijna) elk huis zo’n prachtig verlichte kerstboom staan. Ik voelde de warmte en het licht die de kerstboom bracht in deze gezinnen. Wat hunkerde ik naar zo’n mooi verlichte boom!


In ons huis, dat ver van de nieuwbouw vandaan stond, kwam geen kerstboom. Ik denk dat mijn moeder eerst vond dat de kerstboom de aandacht weg haalde van het werkelijke feest. En dat ze het later wel prima vond, zo zonder al die naaldentroep. We hadden een kerstkrans(je): zo’n plastic geval met gekleurde lichtjes. De kerstkrans gaf me een klein beetje het gevoel dat wij ook meededen met kerst. Toen ik mijn ouderlijk huis verliet had ik voor het eerst een kerstboom in huis. Ik beloofde mezelf om nooit meer een kerst te vieren zonder kerstboom. Want ja, die warmte en dat licht.

Niet perfect

Vorige week zocht ik een boom uit, een Nordmann. Want dat scheelt weer naaldentroep. De boom leek zo prachtig in het schemerdonker en in de stromende regen…. Totdat hij voor de deur stond en in huis gesleept werd. Samen met manlief zette ik de boom in de standaard. Scheef, bovenin kaal, veel te dikke stam en zoals altijd veel te groot. Al kibbelend probeerden we er nog iets van te maken. Eerst duwen, dan weer trekken en vervolgens de boom op de grond. Het was eén grote naaldenzee. Terwijl wij al knetterend samen de boom recht probeerden te krijgen, kwam een aardige vriend langs. Hij bemoeide zich er ook nog mee. Het resultaat: de boom weer plat op de grond. We constateerden dat de boom echt scheef was. Uiteindelijk staat de boom nu. Eerlijk is eerlijk, elk jaar staat de boom ook weer een klein beetje in de weg. Maar ja die warmte en dat licht!

Is een kerstboom nog wel verantwoord?

Kan een kerstboom in huis eigenlijk nog wel? Geld uitgeven aan zo’n veel te dure Nordmann. Kunnen we dat niet beter besteden aan mensen in werelddelen die niet eens wat te eten hebben? Om het maar niet te hebben over duurzaamheid. Of het feit dat er ergens anders op de wereld oorlogen gaande zijn terwijl wij vredig om de Nordmann zitten.

Licht om door te geven

Ik denk terug aan de jaren zeventig, dat gevoel op mijn fietsje van warmte en licht. En het gevoel dat we toch niet helemaal meededen met kerst. Dan denk ik eraan dat we blijkbaar een verbeelding van een verhaal nodig hebben. Een symbool dat ergens voor staat. Dat ons eraan herinnert waar het over gaat in het leven. En dan hoop ik dat deze niet volmaakte kerstboom symbool staat voor het licht. En dat we in ons gezin vanuit dat licht in het leven staan. Bovendien hoop ik dat we dat licht niet voor onszelf houden, maar iets van dat licht aan anderen geven. En dan zing ik zachtjes: “Oh dendeboom, oh dendeboom wat zijn je takken wonderschoon!”

Heb jij een kerstboom in huis? Wat betekent dit voor jou?

Deel dit verhaal:
LEV

Geschreven door:

Thema: Blog
10 december 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief