MENUMENU

De kracht van kerstkaarten schrijven: waardevoller dan je denkt

Heb jij al kerstkaarten gestuurd of ontvangen? En is het schrijven van kaarten een verplicht nummer of neem je er de tijd voor? Want eigenlijk is het een heel mooi ritueel….

Hoewel post versturen al een poosje op z’n retour is, houden we die traditie rondom kerst nog een beetje in ere. Gelukkig maar. Ik ben namelijk een grote fan van ouderwetse slakkenpost. Voor het schrijven van kerstkaarten neem ik dan ook altijd echt de tijd. Ga ik zelf iets maken? Of kies ik een kaart en welke dan? Wat schrijf ik erop? Ik blijf graag weg van alle glitter, glamour en zoetheid. Die is er toch al volop rondom kerst. Denk maar aan de mierzoete romcoms op tv onderbroken door commercials vol lachende families aan een grote gedekte tafel. ‘It’s the most wonderful time of the year’….

Wat wens ik mensen echt toe?

Zelfs het allergrootste blije ei kan niet anders dan af en toe een flinke zucht slaken bij het openslaan van de krant. Want de alledaagse realiteit steekt op z’n zachtst gezegd nogal schril af tegen al die overdreven kerstvrolijkheid. En juist omdat ik daar niet aan mee wil doen, maar mensen oprecht iets moois wil toewensen, gaat het schrijven van kerstkaarten me niet makkelijk af. Want: wat wens ik een ander echt toe? En hoe voorkom ik holle frasen?

Een vorm van zegenen

Maar ineens besefte ik dat je een kerstwens schrijven ook kunt zien als een vorm van zegenen. En dat is nogal wat. Het is iets dat we sowieso niet zo vaak meer doen in onze tijd. Jammer eigenlijk. Want het is een mooi gebruik dat bol staat van betekenis en dus een goede tegenhanger is van alle kitscherigheid die je om de oren kan vliegen.

Wat is iemand zegenen?

Wat is dat dan: iemand zegenen? Ik las eens de uitspraak: ‘Een zegen is een gebed, gedragen door een belofte én een belofte, gedragen door een gebed.’ Een zegen heeft dus zowel iets van een belofte als van een gebed. Als je zo naar je tekst op een kerstkaart kijkt, krijgt het ineens veel meer waarde, vind je niet?

Zegen genoeg

Oja, je kunt natuurlijk altijd nog kiezen voor een voorgedrukte kerstkaart. Lekker makkelijk en hoef jij je hoofd niet te breken over een goede tekst. Misschien maakt het de ontvanger niet eens zoveel uit. Per slot van rekening is een kaartje sturen ook vooral een gebaar dat je aan iemand denkt. En misschien is dat al ‘zegen’ genoeg…

Lees ook

Schrijf jij kerstkaarten? Wat wens jij mensen toe?

Een reactie op “De kracht van kerstkaarten schrijven: waardevoller dan je denkt
 1. Anoniem schreef:

  Mijn kerstwens is maar klein. Gelukkig samen te leven en er voor elkaar te zijn.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
19 december 2018
Kaarsjes:
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
 •  

  mijn grote liefde

  Dat mijn vriend en ik samenkomen. Hopelijk dit jaar nog. Dat dat zigeuner mens niet moeilijk gaat doen en hem niks aan zal doen. Alstublieft help deze man. Geef hem kracht om daar los te komen. Dank u
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars