De kunst van complimenten geven èn ontvangen (Zo leer je het!)

Wat staat dat je mooi! Of: Wat ga jij leuk met je kinderen om! Of: Wat kun je goed luisteren! Zomaar wat complimenten die je kunt uitdelen of ontvangen. Ben jij scheutig met complimenten of juist helemaal niet? En hoe neem jij complimenten in ontvangst?

Als je kinderen op de basisschool hebt (gehad) dan herinner je je misschien wel de zogenaamde ‘zonnetjesdagen’. Elk kind is om de beurt het zonnetje van de dag en krijgt op die dag op zijn of haar rug allemaal post-its geplakt waarop de klasgenoten complimenten schrijven. Het is prachtig om te zien hoe een kind opknapt en groeit (zo stralend als een zonnetje) van al die mooie woorden.

Waardering is een basisbehoefte

Wat geldt voor kinderen, geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Als je een mooi persoonlijk compliment krijgt, voel je je gezien. Iemand heeft niet alleen aandacht voor je, maar spreekt zijn of haar waardering ook uit. En ieder mens is nu eenmaal gevoelig voor waardering. Dat geldt in vriendschaps- en liefdesrelaties, maar ook in een werksituatie. Onderzoek toont steeds opnieuw aan dat waardering belangrijker is dan status of financiële beloning.

De kunst van complimenten geven

Maar hoe doe je dat nu: een goed compliment geven? Hans Poortvliet, de bedenker van de Nationale Complimentendag, schreef alweer wat jaren terug Het groot complimentenboek, samen met Frank van Marwijk. Zij geven een paar tips:

1. Maak een compliment zo persoonlijk mogelijk. Vertel liever dat iemand zo’n goede smaak heeft in het uitkiezen van kleding, dan dat de jas zo mooi is.
  2. Wees gedetailleerd. Zeg niet alleen ‘dat doe je leuk’, of ‘dat kun je goed’, maar vertel waarom je vindt dat iemand dat leuk doet of goed kan.
  3. Neem de tijd. Geef een compliment niet zomaar terloops, in de wandelgangen als het ware, maar sta er bij stil en geef de persoon die je complimenteert echt aandacht.
  4. Geen geen onoprechte complimenten. Gebruik een compliment nooit als trucje om iets gedaan te krijgen, want daar prikken mensen feilloos doorheen. En geef niet direct een compliment terug. Dat is gekunsteld.

De kunst van complimenten ontvangen

Maar dan de andere kant. Hoe reageer je eigenlijk op een compliment? Voel je je een beetje opgelaten? Vind je het lastig om in de belangstelling te staan? Wuif je het maar liever weg? Dat is een beetje Nederlands en ook een tikje calvinistisch. Maar als iemand je een oprecht en persoonlijk compliment geeft, dan is dat een cadeau. En wat doe je als je een cadeautje krijgt? Precies, je pakt het aan en zegt ‘Dankjewel’. Dat is dus de allerbeste reactie die je kunt geven op een compliment. Wees er gewoon blij mee en geniet ervan.

Vandaag is het Nationale Complimentendag. Wie complimenteer jij vandaag?

Een reactie op “De kunst van complimenten geven èn ontvangen (Zo leer je het!)
  1. Avatar Arenda van der Maas schreef:

Ik geef een compliment aan de hele kerkenraad van de Ontmoetingskerk. Het is heel bijzonder hoe er naar elkaar geluisterd wordt, en hoe er omgegaan wordt met de diversiteit die er is in de gemeente.