De man zonder arm – onvergetelijk verhaal

In de vorige eeuw verscheen de novelle Het Bezoek van Adrian Plass. De gebeurtenissen uit dit verhaal, staan me tot op de dag van vandaag bij. In deze parabel bracht de Grondlegger van de kerk een bezoek aan een kerk uit onze tijd. En dat zette alles op zijn kop. Hij wilde niet op de voorste rij zitten, maar ging biljarten of de kroeg in, om soms zonder woorden, maar altijd met een luisterend oor op te trekken met mensen. Vaak met mensen die zogenaamd aan de rand van de kerk stonden.

Het jasje met één mouw

Op een dag loopt de Grondlegger door de metro en daar zit daar een bedelaar met één arm. En dan is de ikpersoon van het verhaal even afgeleid en ziet daarna de Grondlegger doorlopen zonder het jasje wat Hij net daarvoor aanhad. En hij vraagt Hem: waarom heb je dat je jasje weggegeven? En de Grondlegger vertelt; die man had in zijn eigen jas maar één mouw. Maar wat moet je met maar één mouw als je weer twee armen hebt?

Onvergetelijke verhalen

Het is vandaag wereldverteldag. Op 20 maart, Wereldverteldag, vieren vertellers wereldwijd het bestaan van de vertelkunst. Er is voor deze datum gekozen omdat op die dag de lente begint op het noordelijk halfrond en het herfst wordt in het zuiden.

Door in de hele wereld op dezelfde dag te vertellen wordt gesymboliseerd dat verhalen mensen met elkaar verbinden. Als een hele groep luisteraars hetzelfde verhaal hoort, maken zij en de verhalenverteller deel uit van een wereld: de wereld die door dat ene verhaal wordt verbeeld.

Welk verhaal wil jij doorvertellen?