De morgen is niet ver

Afgelopen zondag was ik bij de bevestiging van mijn schoonzus, Jacobine Scholte de Jong. Zij werd voor de eerste keer bevestigd als predikant. In Middelburg, Hofpleinkerk. U kent haar wel. Ze schreef columns voor MijnKerk.nl.

Het is altijd goed om in Middelburg te zijn, zegt mijn vrouw altijd. Dat was afgelopen zondag zeker waar. Het was het vieren waard. De dienst ging over het Licht. Over Jezus. Het Licht dat er is.

Jezus laat niemand staan

Jezus. Hij is er, Hij komt. Ik werd er intens gelukkig van. Jacobine preekte over de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes en dat uiteindelijk de beste plek om olie te halen voor je lamp, voor je leven, bij Jezus is. Al die tien meisjes verlangden naar de bruidegom. Maar, vijf meisjes hadden te weinig olie voor hun lamp. Ze snelden de donkerte in om snel nog olie te halen.

Te laat. Toen ze aankwamen bij de poort van het feest kende de bruidegom hen niet. Als ze nu eens in die donkerte, met hun uitgedoofde lichtjes op de bruidegom, Jezus, hadden gewacht? Wat dan? Jezus laat niemand staan!

Donkere tijden

Soms zijn tijden wel heel donker. En dan kun je zo verlangen naar Gods licht, Zijn toekomst. Ook in heel donkere tijden. Zoals Jochen Klepper, Duitse theoloog, journalist en dichter dat verlangde. Getrouwd met een Joodse vrouw, die al twee dochters had. Hij dichtte het in de meest donkere tijd van de eeuwen, onder het juk van de Nazi’s. Toen dat kwaad oprukte, en hij en zijn vrouw en een van haar dochters geen kant meer op konden, toen verkozen zij hun Heer te zien.

De nacht is haast ten einde, de morgen is niet ver.
Bezing nu met verblijden de heldere morgenster.
Zijn oordeel is genade. Zijn duisternis is licht.

Toen ik na de dienst de soep met broodjes op had, en met heel veel mensen gezellig had gekletst, de tijd volkomen vergetend, besefte ik dat ik mijn jas, met mijn autosleutels daarin, was vergeten. Die hing nog in de kerk. Iedereen was al vertrokken.
Ik voelde mij zo’n dwaze. Zo één die altijd te weinig olie voor z’n lamp zou hebben. Gelukkig was er iemand die wist waar de sleutel van de kerk was.
Toen ik vanuit een achteringang de kerkzaal inliep, viel mij op dat de Hofpleinkerk in Middelburg glazen deuren heeft. De bijbel op de preekstoel is te zien. Van buiten. Of het nu Kerst is of Pasen. Gods woord is daar altijd te zien. Toen dacht ik: deze kerk is altijd open, en dat komt omdat Jezus hier is. En als Hij er is, is de nacht haast ten einde, en is de morgen niet ver.
Deze week vieren wij kerst. Dan vieren we dat God, door zijn Zoon, een kind in een kribbe, de wereld tot haar bestemming bracht.

De morgen is niet ver. Zing over die heldere Morgenster!

Een reactie op “De morgen is niet ver
  1. Willy van Kampen schreef:

Via de kerkapp heb ik de dienst gevolgd en was onder de indruk.
    Fijn dat je onder”Jezus laat niemand staan” nog even in het kort weergeeft waar het omgaat. Bekijk deze gelijkenis nu met heel andere ogen. Dank u wel.