De Notre-Dame: ook gebouwen zijn heilig

In de avond brak brand uit in de eeuwenoude kathedraal in Parijs. De torenspits van de Notre-Dame is ingestort. Tweederde van het dak verwoest en ongeveer zeventig procent van haar kunstschatten zijn in vlammen opgegaan.  Drie belangrijke relikwieën van Christus – de doornenkroon, een stuk van het kruis en een spijker van de kruisiging – zijn volgens burgemeester Hidalgo van Parijs wel gered van de vlammen. Een wonderlijk teken zo in de Goede Week.

Toen ik er jaren geleden was (welke toerist is er niet in de Notre-Dame geweest?) vond ik het eerlijk gezegd een beetje tegenvallen. De ruimte was imposant maar ook erg donker. Toch kwamen de Fransen (nu niet bepaald het meest religieuze volk van Europa) de avond van de brand massaal bij elkaar om te zingen, te huilen en te bidden. De Notre-Dame is voor hen veel meer dan alleen een kerk: de kathedraal staat voor een land, een stad, een geschiedenis en een cultuur. President Macron van Frankrijk zei tijdens de bluswerkzaamheden al gelijk dat de kerk herbouwd zal worden.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Heilig

Kerken zijn gebouwen, door mensenhanden gemaakt. In de protestantse traditie zouden we een kerk niet gelijk heilig noemen: zo’n gebouw is een noodzakelijkheid om elkaar en in het beste geval God te ontmoeten. Kerken moeten in Nederland vooral praktisch en multifunctioneel zijn: dan kun je tenminste nog wat verdienen op de verhuur. En is God niet overal aanwezig, toch ook buiten de kerk? Allemaal waar, maar in de Bijbel lees je dat God er óók voor kiest Zich juist op vastgestelde plekken te laten ontmoeten: een heilige eik, een berg, een tempel, een tabernakel. Het heilige gebeurt dáár, op plekken die daardoor net even anders zijn dan het alledaagse.

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Eeuwen doorstaan

Die plekken, vaak kerken, doorstaan de eeuwen. En soms hebben mensen een plek nodig die hen boven het alledaagse uittilt. Een plek die hen laat kennismaken met kunst, schoonheid, bezinning, muziek, stilte, God. Omdat een mens nu eenmaal behoefte heeft aan iets meer dan eten, drinken en geld. Dat maakt een kerk heilig, apart, bijzonder. En ja: het is heel goed dat de Notre-Dame herbouwd wordt. Ik zal een steentje bijdragen.

Ben jij wel eens in de Notre-Dame geweest?

Foto’s. Corina Nagel.

4 reacties op “De Notre-Dame: ook gebouwen zijn heilig
  1. Avatar Jaap Filius schreef:

Een bijzonder imposante kerk. In het begin van uw artikel staat dat de Notre Dame “stond voor….”. Wel dat moet denk ik in de tegenwoordige tijd want, hoewel zwaar gehavend, de Notre Dame staat er na deze vreselijke brand nog steeds. En ook een gevoel van grote opluchting dat het vermoedelijk om een uit de hand gelopen “ongelukje” gaat en niet om een doelbewuste aanslag. Dat láátste was namelijk wat als eerste gedachte in mij opkwam… Kijk: de mooie kathedraal kan (en zal) wel weer hersteld worden, maar het is een blijft “maar” een gebouw. Belangrijker is dat er geen doden te betreuren zijn als gevolg van deze gebeurtenis. Toch?

2. Avatar Mar schreef:

Ja, wij waren er ook en de ervaring was hetzelfde. Maar het is heel erg wat gebeurd is en heel bijzonder dat het gouden kruis nog fier overeind staat !
    Ik zal ook zeker wat doneren en hoop dat de kerk zo snel mogelijk weer mooi staat te stralen op het Île de la Cité.

3. Avatar Jany van Tol schreef:

Een bijzondere kerk die ik een aantal keren heb bezocht. In mijn jonge jaren vond ik Parijs al een indrukwekkende stad. De taal heel mooi en de Frans Alpen geweldig! Met mijn man, later met mijn moeder en weer later met mijn dochter Parijs en dus ook de
    Notre Dame bezocht. Ik vond vooral de ramen heel mooi. Ik hoop dat ze te herstellen zijn. Er was ook een keer een orgelconcert, prachtig! Ook dit is er nog…..

Gelukkig geen aanslag, geen ernstige gewonden. Daar kunnen we dankbaar voor zijn!

4. Avatar Marij-ke schreef:

Ik ben er nog nooit geweest.Ineens is een kathedraal zijn dak kwijt in het hart getroffen door vuur. Wat een immens gebouw. Waar hecht je waarde aan. Dat er geen ongelukken zijn gebeurd geen mensen gewond of omgekomen. Die stukjes doornenkroon,kruissplinter en spijkers nu als je daar van ondersteboven moet raken? Lijkt mij niet. Maar de brandweerlieden hebben 9 uur een strijd gevoerd tegen een verzengend vuur. Hoe wonderlijk het orgel lijkt gered en een prachtig rond raam als een hemeldak. Ik dacht aan Psalm 18. Een gouden kruis blonk vanuit het donker naar buiten. Pasen de opgestane Heer.