MENUMENU

De trap van het succes

Soms denk ik: het lijkt wel alsof we voortdurend bezig zijn met scoren. Zorg dat je gezien wordt. Zet je zelf op de kaart. Daarom plaatst een meisje van 13 jaar prachtige - soms zelfs sensuele (!) - foto's op Facebook. Daarom werkt een student van 20 harder voor z'n CV dan voor z'n studie: want je moet je wel onderscheiden van je mede studenten.

Op je werk wil je beslist niet onderdoen voor anderen. In je familie en vriendenkring let je op elkaars aankopen: is je nieuwe smartphone met abonnement duurder of juist goedkoper dan de vorige. Bij voorkeur blijven we niet steken op de trap van het succes. En geld is daarvoor een belangrijke graadmeter. Meer geld betekent hoger op de ladder van het succes.

Dienen

Heel menselijk allemaal, maar Jezus denkt anders. Jezus wil niet bovenaan of vooraan staan. Hij heeft andere bedoelingen. Hij zegt: “Als je de voornaamste wilt zijn, moet je de anderen dienen zoals een slaaf doet. Want ook ik, de Mensenzoon, ben niet gekomen om over mensen te heersen. Ik ben er juist om mensen te dienen. Ik zal mijn leven geven om veel mensen te redden.” Hij wil niet scoren, maar helpen, niet presteren, maar dienen.

Volwassen

Ik vind die Jezus gerijpt ofwel volwassen. En met volwassen bedoel ik dat je leven niet draait om het beklimmen van de trap van het succes. Je bent volwassen als jouw prestaties geen hoofddoel,  maar hooguit een bijproduct zijn. Je bent volwassen als je niet boven anderen wilt staan, maar samen met hen van het leven en van de wereld iets moois wilt maken. Ik vind dat eigenlijk een hele aardige definitie van volwassen zijn: volwassen ben je als je focust op het anderen tot zegen zijn. Zoals Hij dat ook was.

Een vraagje om over na te denken: hoe volwassen ben jij?

* Marcus 10: 44-45

Foto: faungg’s photos
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
5 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  Liesbeth

  Mensen geef elkaar een hand Liefde kent geen kleur of stand Zwart of wit of arm of rijk In ons hart zijn wij gelijk Mensen kijk elkaar eens aan Tracht elkander te verstaan Wilt gij niet wat u geschiedt Doe dat ook een ander niet Eenmaal zal die boodschap door de wereld gaan Probeer een lichtdrager te zijn.
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars