De verwachting voor 2016

Nog even en 2015 is weer voorbij. We maken de balans op van het afgelopen jaar en kijken vooruit naar 2016. Wat zijn jou verwachtingen voor dit nieuwe jaar?

Verwachting

Ieder jaar zijn dit weer de dagen van de balans opmaken. Terugkijken en zien wat 2015 gebracht heeft. Alle jaaroverzichten, sportoverzichten, televisiemomenten en conferences komen weer langs. Bij alle successen en dieptepunten wordt even stil gestaan. Hoe was jouw jaar?

Tegelijk wordt er ook vooruit gekeken. Wat zal 2016 brengen? Wat zal het wereldnieuws domineren? Wat ga je in het komende jaar zelf meemaken?

Die verwachting is voor mij op dit moment echt spannend. Over enkele dagen is mijn vrouw uitgerekend en ergens in deze periode word ik voor de eerste keer vader. Hoe gaaf is dat?! Wat zal het bijzonder zijn. En wordt dat nog 2015… of toch 2016?

2016… Waar hoop je op? Bijna elk mens zal zo een wens hebben of een verwachting uitspreken over het komende jaar.

Maar als werker in de kerk – en eigenlijk ook gewoon als christen – stel ik mezelf ook de vraag: welke verwachting zal God hebben? Waar hoopt Hij op als Hij naar deze wereld kijkt?

Where is the love?

In 2003 bracht de Black Eyed Peas het nummer ‘where is the love’ uit. Het hiphop nummer start met de vraag: ‘wat is er mis met de wereld, mama?’ En vervolgens rappen ze in verschillende coupletten wat ze verkeerd zien gaan in de wereld. Over het terrorisme in de wereld en in eigen land (Amerika). Over bombardementen en mensen die moorden. Over egoïsme en ongelijkheid. Twaalf jaar later is de wereld niet veranderd. Het afgelopen jaar zagen we de bombardementen op het nieuws in Syrië en Irak. Enorme vluchtelingenstromen kwamen op gang en honderdduizenden mensen zijn dag en nacht onderweg. Boko Hara en IS gaan onverminderd door. Israël en Palestina blijven tegenover elkaar staan. In Nederland hebben steeds meer mensen de voedselbank nodig. Er gebeurt veel in de wereld. En dan klinkt het refrein:

People killin’, people dyin’ (mensen doden, mensen sterven)
Children hurt and you hear them cryin’ (gewonde kinderen en je hoort ze huilen)
Can you practice what you preach? (kun je doen wat je preekt?)
Or would you turn the other cheek? (en zou je je andere wang toekeren?)

Father, Father, Father help us (Vader, Vader, Vader help ons)
Send some guidance from above (we hebben leiding van boven nodig)
‘Cause people got me, got me questionin’ (want mensen laten me de vraag stellen)
Where is the love (waar is de liefde?)

Dit is mijn gebed voor 2016. Bidden om Gods hulp en leiding. Dat Hij die zelf liefde is, de wereld leert hoe ze die liefde laten zien en uitdragen. Dat Zijn koninkrijk steeds meer zichtbaar wordt. En dat tegelijkertijd de kerken en christenen opstaan om te gaan doen wat ze preken. Om te gaan staan voor gerechtigheid, eerlijkheid en liefde.

Niet vrijblijvend

Dit gebed is dus niet vrijblijvend. Jij wordt ingeschakeld. Het doet me denken aan die Bijbelse persoon Gideon. Hij was boos en cynisch naar God, want als Hij het beste met Zijn volk voorheeft, waarom werden ze dan onderdrukt door de Filistijnen? Waren zij bezet? Waarom doet Hij er niks aan? En Gods antwoord is:

‘Toon je moed en bevrijd het volk, dat is mijn opdracht’ (Rechters 6:14)

Gideon spreekt uit dat God wat moet doen aan het onrecht, maar het antwoord is dat Hij er zelf bij ingeschakeld wordt. Voor elke christen geldt: voor de problemen die je in de wereld ziet en waar wat aan moet gebeuren, wordt jij onderdeel van de oplossing.

Ik hoop dat 2016 een goed jaar wordt, waarin we met elkaar toewerken naar een wereld vol liefde.

foto: Anthony Cramp