De vrouw van Ruben

Wilde ik even snel opzoeken hoe de vrouw van Ruben heette, blijkt dat helemaal niet in de bijbel te staan. Ook de namen van de meeste andere schoondochters van Jakob worden niet vermeld.

Dan maar eens even zoeken of er nog rabbijnen of predikanten geweest zijn die de namen wél ergens vandaan hebben weten te toveren. Google is heerlijk geduldig. En ja, hoor, daar stuit ik zowaar op een tekst die de namen geeft! Het boek ‘Jubileeën’. Hierin staan niet alleen de namen vermeld van Jakobs schoondochters, maar ook van die van Noach.

Vrouwvriendelijk

Hebben we hier dan eindelijk te maken met een vrouwelijke schrijver? Nee. En jammer genoeg lijkt het evenmin een poging om Genesis vrouwvriendelijk(er) te verwoorden. Het boek Jubileeën werd in de Oudheid ook wel ‘Klein Genesis’ genoemd. De enige nog compleet overgeleverde tekst is in het Ethiopisch; in de Ethiopische kerk behoort het boek zelfs tot de heilige geschriften.
Het boek, dat zo’n 150 jaar voor Christus ontstond, is – lang verhaal kort – van oorsprong waarschijnlijk wel Hebreeuws. In Qumran zijn tekstfragmenten van het geschrift in het Hebreeuws gevonden. Theologen trekken de conclusie dat de Ethiopische vertaling goed geslaagd is.

Bizar

Wie de auteur is van Jubileeën? Geen vrouw dus, nee, maar waarschijnlijk een joodse schrijver uit de priestertraditie. Vermoedelijk kregen de vrouwen namen omdat hij wilde laten zien dat ze van zuivere komaf waren.
Het niet noemen van vrouwennamen lijkt echt een soort bizarre ‘hobby’ van bijbelschrijvers. De vrouw van Lot doet het zonder. De vrouw van Noach doet het zonder. En Jakobs schoondochters doen het zonder. Ook de vrouw van Potifar doet het zonder, maar die omissie losten de rabbijnen op: ze heet volgens de overleving Zelicha. Juda’s vrouw heet volgens Genesis 38 Batsua, maar dat betekent gewoon ‘dochter van Sua’.

Ornament

Laat ik wat positiever zijn. De slavinnen van Lea en Rachel, Jakobs echtgenotes, krijgen wél namen. En in ieder geval één van Jakobs dochters heeft een naam: Dina. Ook Esau’s vrouwen hebben namen.
Maar ja, what’s in a name? Heel veel! Zeker in de Hebreeuwse traditie. En ook wij kiezen de namen voor zowel onze zoons als dochters zorgvuldig.
O ja, hoe heette Rubens vrouw nou, volgens Jubileeën? Ada. Volgens hedendaagse namenboeken betekent dat ‘ornament’. Tja…

Afbeelding: ‘Fillette se voilant’, Etienne Dinet

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
29 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief