De wandeling

De meester had het gevraagd in de klas. Zoonlief had direct zijn vinger opgestoken: met de kerstfeestviering wilde hij best een herder spelen. Zijn vader grapte nog: ‘O, geen ezel?’ Maar nee, het moest een herder zijn.

De benodigde kleding werd via school geregeld en hij hoefde ook geen tekst of liedje uit zijn hoofd te leren… ‘Nou jongen, ga jij maar lekker herder spelen,’ stimuleerde ik hem met een gerust hart.

Beschuit met muisjes

Na de korte kerstviering in de kerk, staat er de bewuste avond een kerstwandeling voor de ouders en kinderen door het dorp op het program. De aankondiging van de geboorte van Jezus bij de brandweerkazerne, de inschrijving op het gemeentehuis bij de echte burgemeester, het engelenkoor in de mooie, oude kerk en uiteindelijk Jozef, Maria, Jezus en de herders in een echte stal. De wandelaars worden er getrakteerd op het mooie tafereel én op beschuit met muisjes, ter ere van de geboorte.
Daar is het ook waar we ein-de-lijk onze herder aantreffen. Kleumend op een baal stro naast Maria met het kindje. We moeten wel even goed kijken. Het is donker, een doek hangt voor zijn gezicht en hij zit wel erg stil voor zijn doen. Maar hij is het. Er kan nog net een lachje af als hij ons ziet.

Jezus bleef

Als hij na afloop weer thuiskomt, zitten wij al lang en breed aan de koffie. Wij hebben genoten van de prachtige avond: de dienst en de kerstwandeling waarbij de kinderen zo beeldend het kerstverhaal vertelden.
‘Ik moest tot het allerlaatst blijven,’ zegt hij beteuterd, ‘en ik heb het echt koud.’
‘Maar verder was het toch wel leuk?’ vraag ik hem, wat ongerust.
Hij haalt zijn schouders op. ‘Ik heb er niets van gezien.’ Dan klinkt het plotsklaps toch enthousiast: ‘Maar Jezus heb ik wel gezien en hij is heel de avond gebleven!’
Als herder moet je nu eenmaal waakzaam zijn en op je plek blijven, zelfs in de nachtelijke kou. Dat viel hem niet helemaal mee.

Hij blijft

De ‘echte’ herders in die bijzondere kerstnacht bleven wakker ondanks het late uur en misschien ook ondanks de kou. Daarom konden zij Hem als eerste zien: Jezus, de Zoon van God, geboren in een stal.
Hij is mens geworden en kwam in die donkere nacht om het goed te maken tussen God en mensen. De herders hebben het gezien: Het kindje in de kribbe is de Messias. Hij blijft. Niet voor één kerstavond, maar voor altijd. Als je samen met Hem de wandeling aandurft.

Mooi lied: Sela – In het Licht

Foto: free bible images

 

2 comments on “De wandeling
  1. Avatar redactie van nieuwssite 'maassluis.nu' schreef:

    Een mooi verhaal in een verhaal. Irma weet te boeien.

    • Avatar irma moekestorm schreef:

      Wat een mooi compliment, één van de mooiste die je als blogger kunt krijgen, vind ik. Dank je wel daarvoor.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
18 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief