De was als buienradar

De was als buienradar? Maria heeft het KNMI niet nodig, op de flat heeft zij haar eigen buienradar: de was van de buren.

Wasdag.

“Hangt er was buiten?” gil ik naar Joost vanuit de badkamer. Er is namelijk maar één ding betrouwbaar als het gaat over de kans op regen. Niet buienradar, niet het KNMI, maar gewoon onze buren in de flat. Meerdere malen maakte ik de fout om de was op te hangen omdat buienradar de eerstkomende uren geen druppel voorspelde. Wat er vervolgens mis gaat, ontgaat me totaal maar ik eindig daarna steevast met nattere was dan toen ik ‘m ophing. Opmerkelijk is dat mijn buren blijkbaar wel weten dat het gaat regenen. De was hangen zij op dat soort momenten namelijk níet op. Dus kijk ik nu gewoon of zij iets hebben hangen. Dat blijkt 100% betrouwbaar.

Burenhulp.

Naast als analoge buienradar functioneert onze flat ook als wasmachine. Mijn buuf van beneden waste anderhalve maand lang dagelijks mijn was weg toen mijn wasmachine wachtte op dat ene essentiële niet leverbare onderdeel. Ook werd de eerste driekwart jaar na de geboorte van Linde en Lente de was door haar gevouwen. Ik zou echt niet weten wat ik zonder haar had gemoeten. Mijn andere buuf stuurt me regelmatig een foto. Van mij met de meiden of Lev die voor het eerst op zijn nieuwe fiets fietst. Ze is fervent (hobby-)fotografe en roept me dan over de galerij toe: “Ik zag Lev zo leuk fietsen en reed toch net langs dus ik dacht: vind je vast leuk om op de foto te hebben?” Wij zelf zijn momenteel al een maandje inloop-restaurant. De buuf in het trappenhuis verbouwt haar keuken en komt daarbij nogal wat onvoorziene stagnerende zaken tegen. En een maand leven op water, brood en kant en klare salade lijkt me vreselijk. Dus eet ze mee.

Het blijft bijzonder.

Ik vind het bijzonder, onze flat. Elkaar helpen en er voor elkaar willen zijn, ook als dat weleens niet zo uitkomt of lastig is. Ik weet zeker dat de wasmachine-buuf ook weleens zin had om gewoon op de bank neer te ploffen en dat de foto-buuf vast al aan de late kant was voor haar werk toen ze de foto maakte. Maar ze doen het mooi wel. Net als de was precies op het juiste moment buiten hangen.

2 comments on “De was als buienradar
  1. Avatar irma schreef:

    Fantastisch, zulke buren. Je blog maakt maar weer eens dat oeroude spreekwoord waar. Heel mooi!

  2. Avatar marina schreef:

    ik ken ook iemand die al jaren leeft op kant en klare salade en potten, en dat ook niet erg vindt, maar ik breng sindsdien regelmatig eens een home made soup of kook iets daar en laat zien dat het heel makkelijk kan zien om iets klaar te maken en dat smaakt dan toch enorm

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 januari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief