Denk je eens in…. #top2000 #imagine

John Lennon staat op nummer 1 in de Top2000 op NPO Radio 2. Een schitterend nummer. Ik ben er blij mee. Wat mij betreft past het dus ook prima in een kerkdienst. Maar de zin ‘and no religion too’, dan? Dat is toch tegen geloof?

Er staat letterlijk ‘religion’, religie, niet ‘faith’ , geloof. Zelfs als gelovige en dominee kan ik deze zin wel hebben.

Religie, godsdienst, geloof kan hele nare vormen hebben. We zien terroristen die uit naam van de Islam handelen, maar er zijn in alle religies wel voorbeelden te vinden van onmenselijk gedrag. Ook in het christendom komt geweld voor. Iets wat in principe goed bedoeld is: geloof, maar ook liefde, kan ontaarden. Dat kan gebeuren als de vorm belangrijker wordt dan de inhoud. Of wanneer het eigen gelijk belangrijker wordt dan de vrijheid van een ander om zelf keuzes te maken.

Dromer
Geloof, vraagt net als liefde en vriendschap om kwetsbaarheid. Dat ik me laat inspireren door geloof, betekent nog niet dat een ander dat ook moet.
Ik ben eigenwijs genoeg om wel te geloven in de hemel, die denk ik me in. De hel, geef ik eerlijk toe, daar kan ik me niets bij voorstellen. Of het moet het leven op aarde zijn, voor sommigen. Voor hen hoop ik stiekem zeker dat er een hemel is. Je mag zeggen dat ik een dromer ben…

Afgelopen week zongen we het met zo’n twintig bemanningsleden aan boord van Zr. Ms. Rotterdam. Hier zie je hoe het vooraf geoefend wordt…

Dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(foto: internetbumperstickers.com)
Tekst:
Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today…

Imagine there’s no countries
It isn’t hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace…

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world…

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will live as one

One comment on “Denk je eens in…. #top2000 #imagine
  1. Avatar kleeblatt schreef:

    Hallo Fred ik ben ook een dromer en ik leef er goed mee en denk dat alles goed komt in de wereld is mischien een beetje onrealistisch maar het helpt. Groetjes Maria.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 december 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief