Deze weg die jullie inslaan is allereerst die van jullie eigen vrije keuze

“Jullie kunnen met recht deze dag tegemoet treden en beleven met een onvergelijkelijk overwinningsgevoel. Als alle moeilijkheden, weerstanden, hindernissen, twijfels en bedenkingen niet in de wind geslagen maar eerlijk doorleefd en overwonnen zijn, dan hebben jullie inderdaad de overwinnende beslissing van jullie leven behaald!”

Dit schreef de theoloog Dietrich Bonhoeffer. Het is vandaag zijn sterfdag. Hij werd opgehangen een paar weken voor het eind van de Tweede Wereldoorlog. Hij was één van drijvende krachten van de zogeheten ‘Bekennende Kirche’, een beweging binnen de protestantse geloofsgemeenschap, die zeer kritisch stond tegenover de nazi’s en daar openlijk voor uit wenste te komen. Daarom denken we aan hem vooral met herinnering aan de Tweede Wereldoorlog maar het citaat hierboven gaat over iets menselijks als trouwen en noemt dan ook nog eens over moeilijkheden, hindernissen, twijfel…

Volle verantwoording

Bonhoeffer zegt met veel realisme aan ieder koppel dat samen verder wil: “De weg die jullie inslaan is allereerst de weg van jullie eigen vrije keuze; wat jullie gedaan hebben en nu doen is dan ook niet in eerste instantie iets vrooms, maar iets puur menselijks. Daarom dragen jullie zelf en niemand anders hiervoor de verantwoording; die kan geen mens je afnemen; of liever jullie, bruid en bruidegom, dragen de volle verantwoording voor het slagen van je plan met alle geluk dat in deze verantwoording besloten ligt.”

“Het huwelijk is meer dan jullie wederzijdse liefde. Het huwelijk heeft meer gewicht, meer waarde. Met jullie huwelijk aanvaarden jullie verantwoordelijkheid tegenover de wereld en de mensen. Jullie liefde is van niemand dan van jullie alleen, ze is daardoor persoonlijk; het huwelijk daarentegen is iets bovenpersoonlijks, het is een levensstaat, of eerder: een ambt. … Zover God staat boven de mens, zover staat de heiligheid, recht en de belofte van het huwelijk boven de heiligheid, recht en belofte van de liefde. Jullie liefde draagt niet het huwelijk, van nu af draagt het huwelijk jullie liefde.

Vrij van alle onzekerheid die steeds in de liefde woont, mogen jullie nu zonder twijfel en met vol vertrouwen tot elkaar zeggen: wij kunnen elkaar nooit meer verliezen, wij horen door Gods wil bij elkaar tot de dood.” Tot hier het schrijven van Dietrich Bonhoeffer.

Op deze sterfdag van Bonhoeffer, mogen we hem eren voor al wat hij gedaan heeft als verzetsman, maar dit keer ook aandacht voor hoe hij nadacht over het gewone leven met hoogtepunten als trouwen, en de beslommeringen van het dagelijkse. De bemoediging van deze woorden, is dat het huwelijk de liefde draagt. En de uitdaging is dat het huwelijk er niet alleen voor het getrouwde koppel is, maar de samenleving mag dienen.

Samen of alleen

De meeste mensen verlangen naar een levenspartner om mee oud te worden. Niet iedereen die het wil, krijgt deze wens vervuld. Zelfs Bonhoeffer is in de praktijk single gebleven – al was hij formeel verloofd. Het aantal eenpersoonshuishoudens in Nederland stijgt al jaren volgens het CBS. Bonhoeffer kan misschien enigszins troosten op dat moment. Hij schrijft namelijk ook in de context van kerk-zijn, dat als een mens niet alleen kan zijn, en altijd mensen om zich nodig heeft, ‘wie niet alleen kan zijn, moet oppassen voor de gemeenschap, en tegelijk: wie geen deel heeft aan de gemeenschap moet oppassen voor het alleen-zijn’. Voor context zie deze pagina uit het brevier. Later meer over deze tekst op MijnKerk.

Ken je huwelijken die de samenleving dienen?