MENUMENU

Die eenoudervakantie gaf positieve energie

In de laatste jaren van hun huwelijk gingen ze eigenlijk niet meer samen op weg. Maar nadat een vriendin haar eerste jaar ‘gescheiden’ beleefd had, wilde ze echt graag weer op vakantie naar het buitenland. Maar hoe dan als je het gewone leven al geregel genoeg vind?

Berendien de Bruin vertelt me: “Het was zomervakantie en na de zoveelste logeerpartij was ik het zat. Ik realiseerde me dat ik in de volgende zomer weer eens naar het buitenland op vakantie wilde. Maar hoe pakte ik dat aan? Ik vond via google een organisatie die eenoudervakanties organiseert, Estivant. En dat bleek bij ons te passen.”

Berendien: “Eind oktober vond ik in het nieuwe aanbod een leuke vakantie voor mijn zesjarige, mijn elfjarige tweeling en mij natuurlijk. Ik was wel bang dat de kinderen het niet leuk zouden hebben. We vonden het wel spannend maar we zagen er ook naar uit.”

Verbondenheid

En hoe was het? “Het is me heel goed bevallen. Er was een mooi saamhorigheidsgevoel. Je staat als gezinnetje zelfstandig op een camping maar je hoort en ziet natuurlijk wel van alles bij elkaar. Dat gaf herkenning. We deden ook dingen voor elkaar zoals even een boodschap meenemen. Die verbondenheid had ik niet verwacht, en tegelijk moest ik daar natuurlijk enorm van afkicken. Het was kaal om weer terug te komen in de gewone wereld.”

Y Camps

Nederland

Er zijn in Nederland ook eenoudervakanties. Bijvoorbeeld van Y Camps. Jelle de Jong is vrijwilliger bij Y Camps. “Vakantie is voor eenoudergezinnen soms zwaarder dan het gewone leven. Want de vaste structuur is weg, er moet extra ‘leuk’ gedaan worden en met weinig geld is dat een uitdaging. ‘Er even uit gaan’ is dan niet waar de gemiddelde alleenstaande ouder naar uit ziet. En dan hoor ik: ‘ik kom hier puur voor m’n kinderen, want die gun ik het zo dat ze ook een vakantie hebben om over te vertellen op school’. Maar even later ontdekken de ouders hoe ze zelf genieten. Financieel is er meestal geen drempel omdat gezinnen vaak een diaconie achter zich hebben. Voor minimuminkomens hebben we speciale tarieven.”

Ontzorgd

“Op de site stond ‘als ouder heb je ook vakantie’. Dat was ook zo. Je wordt ook ‘ontzorgd’. Voor de kinderen was het geweldig. Ze waren bijna de hele dag op stap met activiteiten.” Een van de kinderen vult aan: “Je bent met kinderen die ook gescheiden ouders hebben, of maar één ouder door overlijden, en dan herken je dat in elkaar”. De andere van de tweeling kan maar een minpunt ontdekken van de vakantie: ‘de busreis was zo lang’.

Was het ook een koppelvakantie? “Nee. De contacten met andere ouders waren leuk, maar ik heb geen stelletjes zien ontstaan. Het enige nadeel is de prijs. Maar het heeft ons veel gebracht. We hebben samen iets moois meegemaakt. Dat geeft zo’n positieve energie. En ook fijn: daar kunnen we op school en werk weer over vertellen.”

 

 

 

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
14 juni 2018
Kaarsjes:
 •  

  De ontheemde mens.

  Zembla. Een nieuw begin? Terwijl ik een kaarsje ontsteek. In gedachten en gebed denk ik aan hen die uit hun huis gezet zijn.Oud en Jong. Leg het neer in uw hand.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer vraag u om kracht om moed en vertrouwen. U heeft uw Woord aan ons gegeven. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij. Amen.
 •  

  Mijn moeder

  Dat ze Liesbeth Hofman en alle moslims aan de varkens voeren.
 •  

  een opa

  dat hij zijn kleinkind weer mag zien en niet alleen van een afstandje
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars