Die kinderen van ons zijn enorme geluksvogels

Ze hebben het zelf waarschijnlijk niet eens in de gaten, maar uit onderzoek blijkt steeds opnieuw: Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste ter wereld. Prachtig natuurlijk. Toch is het niet verkeerd af en toe eens aan dat comfortabele leventje te schudden. Zo worden je kinderen een beetje wereldwijs.

Elke dag is de tafel weer gedekt, ‘s ochtends kun je met de wind in de haren naar school fietsen, naar een toegewijde meester of juf die je de nodige kennis bijbrengt, en ’s middags heb je genoeg vrije tijd om buiten lekker een balletje te trappen met je vrienden en ‘s avonds is er een lekker bed om in te slapen. Voor de meeste kinderen die in Nederland opgroeien, is dit allemaal niet meer dan normaal. Maar… dat is het natuurlijk niet.

Hoe geef je je kinderen een bredere blik op de wereld? Een paar ideeën:

Bescherm je kinderen niet teveel

Welke ouder gunt zijn kind geen onbezorgde jeugd? Dat je als ouders de natuurlijke neiging hebt om je kinderen te beschermen voor ellende, is niet meer dan logisch. Toch is het helemaal niet verkeerd als kinderen al vroeg ontdekken dat niet alles wat in het leven gebeurt leuk is of hoeft te zijn. Dus laat ze gerust het journaal kijken, de krant lezen of meedoen in een gesprek aan tafel over wat ‘moeilijkere’ onderwerpen. Je kunt altijd met een schuin oog meekijken en daarna polsen of ze er met je over willen doorpraten.

Social media versus het echte leven

De nadruk op dat het allemaal leuk moet zijn in het leven is in onze maatschappij sterk aanwezig. Dat komt ook door de niet te onderschatten invloed van social media of de commercials op tv. Het leven lijkt daarin wel een aaneenschakeling van hoogtepunten. Het echte leven zit echter ook vol andere ingrediënten, zoals sleur, ruzie, pijn en verdriet. Dus laat als ouder ook gerust zien dat je ook weleens verdriet hebt, of ergens gefrustreerd over bent. Zo leren ze dat ook dit onderdeel van het leven is èn, ook belangrijk, dat pijn en teleurstelling daarover er mogen zijn.

Haal het dichtbij

Je kunt ook samen met je kinderen een project kiezen dat kinderen in een achtergestelde positie helpt. Dat kan zowel in het buitenland als in eigen land zijn. Betrek je kinderen erbij, door regelmatig voor samen voor ze te bidden en door bijvoorbeeld geld in te zamelen of je kinderen te motiveren een actie te organiseren.

Laat je kinderen ervaren dat het ook anders kan

Het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je de kans krijgt, neem je kinderen dan mee op een reis naar een land waar niet alles zo goed geregeld is als in Nederland. Dat kan in het voormalig Oost-blok zijn, maar ook in Afrika of Azië. Maar denk ook eens aan een tour door een zogenaamde ‘achterstandswijk’. Laat je kinderen met eigen ogen zien hoe andere kinderen wonen, naar school gaan of wat ze eten. Uit ervaring weet ik dat dit veel indruk maakt en nog weken daarna zorgt voor gespreksstof.

Meer weten over waarom Nederlandse kinderen bij de gelukkigste ter wereld horen? Lees en bekijk er hier meer over.

 

Vind jij het belangrijk je kinderen wereldwijs op te voeden? Hoe doe jij dat?

 

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief