Dit is waarom een dagboek bijhouden zo’n goed idee is

Voor me een maagdelijk witte bladzijde met een fijne balpen erbij. Even een moment zonder drukte en afleiding om mijn gedachten te ordenen op papier.

Ik en mijn dagboek, we zijn al jaren een onafscheidelijk setje. Ik kan me geen leven voorstellen zonder deze momenten van bezinning. Niet dat ik elke dag schrijf, maar wel regelmatig, zeker elke week. Waarom ik dit al jaren doe en waarom ik een warm pleitbezorger ben van het dagboek? Ik geef je een paar redenen:

1. Totaalplaatje

Je kent het misschien wel, dat je ergens een mooie quote leest, of iets hoort in een preek wat je aanspreekt. Zulke losse stukjes inspiratie kun je snel kwijtraken als je ze niet opschrijft. Daarom reserveer ik in mijn dagboek altijd ruimte voor deze mooie zinnen of gedachten. Het bijzondere is dat al die losse flarden regelmatig ineens in elkaar vallen als puzzelstukjes. Door dit aan papier toe te vertrouwen, krijg ik meer zicht op vragen en thema’s die me bezighouden en kan ik bijvoorbeeld gericht een boek gaan lezen over dit onderwerp, of hier met mensen over praten.

2. Bezinnen

Het schrijven in mijn dagboek helpt me om me even terug te trekken uit de dagelijkse hectiek. Als werkende moeder met een gezin met opgroeiende kinderen is het soms lastig om ruimte te vinden voor bezinning. Mijn wekelijkse moment heb ik daarom verankerd: op een vaste dag heb ik een paar uur waarin ik ongestoord kan schrijven en mijmeren. Het is ook vaak het moment waarop ik God zoek, stil ben of bid voor mensen om me heen.

3. Zelfkennis

Als je langere tijd een dagboek bijhoudt, dan krijg je ook meer inzicht in jezelf. Wat houd je bezig en waarom? En hoe veranderen thema’s door de tijd? Door af en toe eens terug te bladeren, ontdek je soms tot je eigen verrassing dat je mooie lessen hebt geleerd. Of zie je juist dat je met een terugkerend probleem blijft worstelen.

4. Dankbaarheid

Natuurlijk kan een dagboek soms ook wat weg hebben van een klaagmuur. Denk aan tieners die eindeloos kunnen schrijven over hun liefdesverdriet of over die vreselijke leraren op de middelbare school. Maar het schrijven in een dagboek kan je ook dankbaar maken. Door bewust terug te kijken op de afgelopen dag of week, ontdek je welke mooie dingen zijn gebeurd. Welke bijzondere ontmoetingen of gesprekken je had. Hoe je kind zo leuk en onverwacht reageerde. Of hoe je partner zo lief en geduldig naar je luisterde. Lees hier bijvoorbeeld de gastblog over het dankboek dat eerder op mijnkerk verscheen.

5. Tijdsdocument

Hoewel je een dagboek natuurlijk nooit schrijft voor anderen – het is tenslotte jouw eigen ongecensureerde ruimte – is een dagboek ook een mooi tijdsdocument. Zo herinner ik me de man die na de onverwachte dood van zijn vrouw haar dagboeken las en daar heel veel steun uitputte.

En, ben jij een dagboekinschrijver? En wat brengt het jou?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief