Dit is hoe je kunt genieten van een betaald glas water

‘Waar je schat is, zal je hart zijn’. Komende weken op donderdag dilemma’s over geld en zaken. De eerste: met welk gevoel betaal je je water?

Aandacht

Heb je wel eens heel aandachtig de eerste hap van je avondmaal genomen? Zonder tv, telefoon of ander leesvoer. Zelfs zonder praten. De geur, de kleur, de smaak, de temperatuur, de structuur, de verandering van structuur, de nasmaak… De eerste hap die anders smaakt dan de laatste hap… Aandacht voor al die aspecten van eten maakt dat je je daarna voldaan voelt. Éen hap eten op deze manier geeft veel meer voldoening, dan een heel bord leegschrokken als je naar het achtuurjournaal kijkt.

De vraag is, kan dat ook met geld?

Het is het proberen waard.

Waarom water betalen

Ik heb een poging gedaan met de waterrekening. Bij het betalen besteedde ik extra veel aandacht aan waarom. Waarom betaal ik hiervoor zou je nog kunnen beantwoorden met: omdat het moet anders sturen ze een incassobureau op me af. Om verder te komen kun je vragen, waarom koop ik dit?

Nou: om te koken, af te wassen, een wasje te draaien, de planten water te geven, de hond z’n dorst lessen, schoon te maken, te douchen, tanden te poetsen, de wc door te spoelen, het lek in mijn fietsband te vinden, te drinken, niet in de winkel te hoeven kopen (en ook niet die plastic flessen weer terug te brengen), de cv bij te vullen. En vul ook eens een glas met water en kijk er naar… Wat is de structuur, de kleur, hoe klonk het toen je het inschonk, wat is de temperatuur… Er kwam bij mij een gevoel van verwondering op. Water is eigenlijk heel erg gaaf!

Op de jaarafrekening staat hoeveel M3 je gebruikt hebt. Probeer je dat eens voor te stellen!

Helemaal van mij

Door aandacht te geven aan dat wat ik koop, maakt ik het écht en onontkoombaar. Helemaal van mij. Ik voel me zelfs een beetje verbonden met al het water dat ik nuttig.

Weet je wat, ik neem een glas limonade. Dan kan ik van het water dat ik nu zo bewust betaald heb, optimaal genieten!

Probeer het eens!

Waarom deze serie?

Een serie over geld op MijnKerk. Zo zou het Nieuwe Testament volgens boekhouders bijna tien keer zoveel teksten bevatten over geld dan over onderwerpen als redding en geloof.

Blog over water betalen toestemming overgenomen van een blog over geld en eenvoud.