Dit is wat echtscheiding met je vriendenkring doet

Bij het ziekenhuis kwam ik een vriendin van haar tegen. Ik had haar in geen jaren gezien na mijn scheiding. En nu liep ze daar rond met twee kinderen die ik niet kende. Wat vliegt de tijd. Ze riep me na en vroeg gauw hoe het met me ging. En ze zei dat ik gerust eens langs kon komen. Ik heb dat nog steeds niet gedaan.

Hoe scheid je vrienden?

Als je uit elkaar gaat moet je veel dingen van elkaar scheiden, maar hoe scheid je vrienden? Natuurlijk zijn er overduidelijk die vrienden van jou en die vrienden van haar. Maar hoe langer je samen bent, hoe meer vrienden je ook samen krijgt. Met wie wil je contact blijven houden? En, wat willen zij?

Vrienden verloren

De praktijk bleek in mijn geval makkelijker. Of misschien wel schrijnender. Ik was in die jaren zoveel met mezelf bezig geweest, dat ik vrienden uit het oog verloor. En zij mij ook. Of ik heb de signalen niet opgevangen, dat kan ook.

Vrienden van voorbij

Maar om nu te zeggen dat dat dan geen echte vrienden zijn, gaat me te snel. Veel vrienden bleken verbonden met die periode in mijn leven waarvan ik afscheid aan het nemen was. Uit een gezamenlijke schooltijd, een gezamenlijke studietijd, een gezamenlijke wereldreis. Ik kon niet verder als ik contact met hen bleef houden, realiseer ik me achteraf.

Drempel om een vriendschap weer op te pakken

En toch mis ik ze ook wel. Ik weet niet of ik er verstandig aan gedaan heb om passief toe te kijken hoe vriendschappen verwaterden. Zo heb ik steeds minder mensen om me heen met wie ik ervaringen uit perioden van mijn leven kan delen. De drempel wordt ook steeds hoger. Want er is in die jaren zoveel veranderd dat ik wel erg veel bij te praten heb. Een aantal weet niet eens van mijn scheiding…

Nieuwe vrienden voor een nieuw leven

Zo realiseer ik me hoe ik al in de aanloop naar mijn scheiding vriendschappen verloor, waar ik ondanks aansporingen geen energie in kon steken. Gelukkig zijn er ook vrienden die alles hebben meegemaakt. Die relatief nieuw in mijn leven waren. En die bleven. Met hen heb ik een nieuw leven opgebouwd.

Vertrouwen in oude vrienden

En soms, heel soms, popt er in Messenger of Twitter een berichtje op: ‘Hé, lang niet gezien. Hoe gaat het met je? Ik zou je graag weer eens willen spreken.’ Het zijn dan vrienden van mezelf die ik uit het oog verloor. Het is met die paar oude vrienden nog niet tot een concrete afspraak gekomen. En ik vind het best spannend. Ik weet ook niet zo goed waar en hoe ik af moet spreken. Ik denk of bij hen thuis of op neutraal terrein. Mijn leven is veranderd. Ik ben anders  geworden. En toch heb ik er vertrouwen in dat die vrienden dat wel kunnen hebben. Anders hadden ze geen contact opgenomen.

Mark is tien jaar geleden gescheiden. In een serie blogs voor MijnKerk.nl blikt hij terug op de meest ingrijpende ervaringen rond zijn scheiding. Vandaag blog 3.

Blog 1 ‘Hadden jullie kinderen? Nee? Gelukkig!’

Blog 2  ‘Wat verwijderden we snel van elkaar’

Blog 3 ´Ik rouwde om iemand die nog leeft en verder gaat´

Meer blogs over het thema echtscheiding:

Eenoudervakanties: Die eenoudervakantie gaf positieve energie

Ouderverstoting: ‘Juist de kerk zou er moeten zijn voor verstoten mensen.’

Kies: biedt kinderen handvatten in echtscheidingssituaties