Dit is weer een nieuwe dag!

Het muziekblog is vandaag van dominee Ruth: "Een paar jaar geleden nestelde er een roodborstje in ons WC-raampje. Dat was prachtig! We volgden de ontwikkelingen van het nestje op de voet. Groot was ons verdriet toen het nestje met jonge roodborstjes werd leeg geroofd door een ekster.

Het daarop volgende jaar kwam het roodborstje opnieuw nestelen in ons WC-raampje. In eerste instantie vond ik dat nogal een domme actie van het roodborstje. Het was immers vorig jaar dramatisch verlopen? Waarom zou het nu wel lukken? Ik vond het echt iets voor een dier om het opnieuw te proberen.

Omdat ze geloofden dat liefde sterker is dan dood en haat.

Pieter, mijn man, toonde meer begrip. Zo is de mens toch ook, zei hij, dat heet: hoop. Dat zou jij als theoloog toch moeten weten! Denk eens aan je grootouders, ze zijn in de oorlog getrouwd, ze kregen in de oorlog kinderen. Waarom? Omdat ze hoopten dat de oorlog een einde zou kennen. Omdat ze hoopten dat ze het als gezin zouden redden. Omdat ze hoopten dat hun kinderen in vrede zouden leven. Omdat ze geloofden dat liefde sterker is dan dood en haat.

Lange Frans en Jeroen van der Boom

Op de radio hoor ik het lied “Een nieuwe dag” van rapper Lange Frans en zanger Jeroen van der Boom. Het lied raakt me vanwege de hoop die eruit spreekt. Lange Frans rapt over het gewone, soms troosteloze, dagelijkse leven van krantenjongens, bouwvakkers, leerkrachten, ouders en schoonmakers. Het refrein komt als een verlossend perspectief: “Want heey, hier komt weer een nieuwe dag / Heey, dit is weer een nieuwe dag, een nieuwe dag voor jou en mij / Heey, hier is weer een nieuwe dag.”
Dit lied is voor mij een modern Paasevangelie. Het verhaal van Pasen, het verhaal van de Opstanding vertelt ons toch ook over de nieuwe dag. Elke nieuwe dag is een nieuwe kans om te leven. Om goed te leven. Want liefde is sterker dan dood en haat.
Een nieuwe dag, een nieuwe kans. Soms moet er wel iets veranderen, in jezelf of in anderen, opdat de nieuwe dag niet een herhaling van zetten wordt. Bekering noemen we dat. Je mag elkaar daar ook bij helpen.

Wij zijn het roodborstje gaan helpen. Pieter maakte een raster zodat het nestje nog wel toegankelijk was voor het roodborstje, maar eventuele rovers er niet meer bij zouden kunnen. Na twee weken broeden kwamen vijf eitjes uit, nog weer twee weken later konden de jonge vogeltjes uitvliegen.
“Want heey, dit is weer een nieuwe dag, gister is geweest, we mogen verder.”

Dominee Ruth Jellema
Protestantse Gemeente Tilburg e.o.
Reageren? Kan via: r.jellema@pkn-tilburg.nl

Fotografie: Martha de Jong-Lantink | Roodborstje – European robin (Erithacus rubella) | Flickr – Photo Sharing!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief