DIY: Mozaïekkruis maken

Maak met elkaar een prachtig kruis. Er zijn verschillende mogelijkheden om het kruis te ‘vullen’. Maak voor onderstaande mozaïekvoorbeelden een mal van hout, met kleine opstaande randen van zo’n 0,5 tot 1 cm diep.

Mozaïek van zand en schelpen

• Verzamel vooraf (op het strand) een flinke hoeveelheid schelpen. Gebruik voor het zand bijvoorbeeld fijn speelzand.
  • Voeg kort voor dat je gaat knutselen behangplaksel toe aan het zand.
  • Smeer het zand in de mal glad met bijvoorbeeld een lange liniaal.
  • Laat de kinderen schelpen in het zand drukken.
  • Laat het daarna ongeveer 24 uur met rust. Het zand wordt hard, waardoor de schelpen blijven zitten.

Mozaïek van restafval

• Verzamel flessendoppen / kleine steentjes / grind / kapotte spiegelstukjes / restjes tegels enz.
  • Smeer lijm in de mal. Kies voor een stevige (tegel)lijm, die niet snel loslaat. Plak daar het restmateriaal op. Laat dit goed drogen.
  • Smeer daarna de naden en randjes vol met tegelvoegsel. Laat ook dit weer goed drogen.

Mozaïek van tegels

• Echte mozaïek stukjes zijn verkrijgbaar bij hobbywinkels. Deze zijn voor een groot kruis echter wel behoorlijk prijzig. Soms zijn leuke gekleurde tegelrestjes (gratis of voor een leuk prijsje) te krijgen bij een bouwmarkten. Of misschien heeft een gemeentelid wel een restjes tegels over?
  • De werkwijze is hetzelfde als bij het mozaïek van restafval.

Mozaïekkruis schilderen

• Een andere mogelijkheid is om een mozaïekkruis te schilderen. Gebruik stevig karton en plakkaatverf.

Plaats het kruis op een mooie plek!
Bron: JOP namens Kliederkerk Nederland. Kijk hier voor een Kliederkerk bij jou in de buurt.