Doe ff normaal!

Minister president Rutte heeft een brief geschreven aan jou en aan mij, aan alle burgers in Nederland. In die brief heeft hij het heel vaak over normaal. Hij vindt dat wij normaal moeten doen
Je normaal houden aan de regels en wetten van dit land, normaal reageren op een ander mens, kortom normaal doen.

Hoe normaal ben ik?

De brief zette mij aan het denken. Hoe normaal ben ik zelf eigenlijk? Volgens mij is het helemaal niet zo normaal om als vrouw dominee te zijn. In sommige kerken mag ik preken en mijn werk doen, maar in heel veel kerken mag ik dat niet doen.

O ja, ik ben moeder… dat klinkt heel normaal, maar dat is het absoluut niet. Heel veel vrouwen worden geen moeder. Daarbij ben ik een oude moeder. Dus vergeleken met de andere vrouwen op het schoolplein ben ik niet normaal.

Hoe normaal is geloven?

En dan… hoe normaal is het eigenlijk om te geloven? Heel veel mensen vinden het erg abnormaal om vertrouwen te hebben in iets dat buiten je is en niet te bewijzen valt. Trouwens, die God waarin ik geloof vertelt in veel verhalen in de bijbel dat bijvoorbeeld het volk Israël zich niet zo normaal moet gedragen als de volken om hen heen. Ze moeten juist helemaal anders zijn, net zoals God zelf ook helemaal anders is dan alle andere goden.

Ik ben wel benieuwd. Hoe normaal vind jij jezelf en hoe normaal zou jij willen zijn?

foto: Andrej Klizan, Flickr
Een reactie op “Doe ff normaal!
  1. Diandra schreef:

Superbly iltaninulimg data here, thanks!