Door deze films beleef je 4 en 5 mei een stuk intenser

Oorlog. Het is (gelukkig) voor de meesten van ons een ver-van-je-bed-show. Maar precies dat maakt dat we soms niet zo goed raad weten met 4 en 5 mei…

Wie heeft er nog opa’s of oma’s die iets kunnen vertellen over de oorlog? De generatie die zelf de oorlog heeft meegemaakt, sterft langzaam uit. Toch beseffen we allemaal wel dat die verhalen nooit vergeten mogen worden. Daarom een paar filmtips om te bekijken rondom 4 en 5 mei.

De aangrijpende heldenfilm

Sophie Scholl (2007) Nee, dit is geen Hollywood blockbuster. En nee, de held is geen man. Sophie is een jonge Duitse studente die in opstand komt tegen de Nazi’s. De film volgt de laatste zes dagen uit Sophie’s leven. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de groep studenten die samen de verzetsgroep ‘Die weisse Rose’ vormde en via vreedzaam verzet in opstand kwam tegen het naziregime. Een prachtig ingetogen film die diep ontroert.

Over de waanzin van oorlog

Waltz with Bashir (2008). Hoe kun je op subtiele wijze het gruwelijke van oorlog laten zien? Ari Folman maakte van zijn eigen oorlogsherinneringen (Libanese oorlog 1982) een… animatiefilm. Een briljante zet. Deze knappe, inhoudelijke en originele film geeft je een onverwachte kijk op oorlog en wat geweld doet met de psyche van een mens.

Humoristische prikkelende oorlogsfilms

Het lijkt een contradictio in terminis: oorlog en lachen. Dat het toch kan èn, niet onbelangrijk, zelfs smaakvol kan, dat bewijzen deze twee films:

Er ist wieder da (2015): Het was nogal gedurfd om een komische film te maken waarin Hitler de hoofdrol speelt. Maar het gegeven is zo goed gevonden: hoe zou het zijn als Hitler in deze tijd zou leven, dat je al snel meegenomen wordt in dit bizarre verhaal (verfilming van het gelijknamige boek van Timur Vermes). Het is een film die niet alleen grappig is, want op een speelse manier word je wel degelijk aan het denken gezet.

La Vita È Bella (1998): Een bijna klassieker kun je dit charmante Italiaanse sprookje wel noemen. Guido is jood en samen met zijn zoon wordt hij in 1944 naar een concentratiekamp gedeporteerd. Guido zet alles in het werk om zijn zoontje voor de gruwelijke werkelijkheid te beschermen. Deze grappige en aangrijpende film toont de onverwoestbare kracht van humor, liefde en veerkracht.

Om samen met je kinderen te kijken

13 in de oorlog (2009). Zo’n loodzwaar thema als oorlog, daar zadel je kinderen niet graag mee op. Maar wil je ze toch wat meegeven over de tweede wereldoorlog, dan is deze Nederlandse dramaserie een aanrader.

Het laat je via 13 afzonderlijke afleveringen even door de ogen kijken van een 13-jarige. De dramaserie combineert drama met echte archiefbeelden uit de tweede wereldoorlog waardoor de geschiedenis tot leven komt. Geschikt voor kinderen in de bovenbouw van de basisschool.

Sta jij bewust stil bij 4 mei? En hoe geef je dat vorm?

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 april 2011
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief