Dotan en zijn trollenleger

Je kunt het bijna niet hebben gemist, het nieuws over zanger Dotan. Hij zette op social media verschillende nepaccounts in om zijn liedjes te prijzen, om verzoeknummers te geven op de radio.

In de Volkskrant stond met grote letters ‘Dotan en zijn trollenleger’ en ineens was het alsof we te maken hadden met een heel andere man dan de zanger die zijn mooie en pure nummers ten gehore bracht. Hoe kan het dat een zanger die zulke mooie liedjes maakt zo lang gebruik heeft gemaakt van nepfans? Deze accounts stuurden verhalen van ziekte de wereld in, verhalen van mensen die uiteindelijk helemaal niet bleken te bestaan. ‘Ik werd misselijk van alles wat ik las,’ zei de zanger die aanvankelijk ontkende deze profielen te hebben gebruikt. Maar daarna gaf hij toch toe de nepaccounts te hebben ingezet en dat ze onder zijn verantwoordelijkheid vielen.

Iedereen viel over hem heen

Heel Nederland viel over hem heen, er werden grapjes over hem gemaakt en toen hij aan tafel schoof bij Humberto Tan werd zijn mea culpa-optreden door verschillende mensen in twijfel gebracht. Hij zou het enkel doen om zijn hachje te redden. Van oprechte spijt zou geen sprake zijn.

In alle kritische en lachwekkende tweets die over hem werden uitgestrooid, viel er eentje op. Rouwdeskundige Daan Westerink gunde hem fijne mensen om hem heen. “Offline, zodat je het online vuurpeloton mist. Bashen is het nieuwe volksvermaak,” twitterde ze. Inderdaad, de online wereld heeft het qua boetedoening niet echt makkelijk gemaakt. Zoveel eer als je kunt krijgen via social media (ook is het dan via nepfans), zo kun je in een dag tijd ook met de grond gelijk worden gemaakt. En tijdens je bekentenis wordt er een vergrootglas op je op je gezicht gelegd en denken mensen te kunnen beoordelen of je liegt of niet. Hoewel dat wat hij deed natuurlijk niet eerlijk is geweest en als de verzonnen verhalen over ziektes van zijn hand blijken te zijn, is dat enorm kwetsend. Maar door de mediastorm lijkt het alsof Dotan een zeer ernstige misdaad heeft gepleegd. Ja, het is heel erg, maar hoe eerlijk zijn wij in ons oordeel over hem? Zij wij dan heilige mensen die alles perfect doen? ‘Gij zult niet oordelen’…


God kijkt recht je hart in

Wat is het eng en mooi tegelijk dat er een God is die recht in je hart kijkt. Want ons prachtige hart kan ook bedrieglijk zijn. Soms kan je hart je angst influisteren waardoor je dingen doet waar je later van krijgt. Soms hou je jezelf voor de gek. Dingen waar je in bent gaan geloven. Bijvoorbeeld dat datgene wat je doet anderen heus niet zoveel pijn doet. Wat is het moeilijk om je hart te beoordelen.

Jezus kijkt ook recht in de harten van mensen. Hij zegt zelfs dat de dingen die je doet in feite even slecht zijn als de dingen die je denkt. Overspel plegen is erg, maar als je een ander begeert dan je eigen partner, is dit niet minder erg. Natuurlijk zijn de gevolgen minder groot als je er niets mee doet, maar Jezus wil dat we ons niet beter voelen dan een ander.


Een held die er een potje van maakt

David, één van de bijbelse geloofshelden, was een bekende muzikant, hij schreef prachtige liederen en maakte muziek voor de koning. In een van zijn liederen, schrijft hij: “God, ik wil dat u alles van mij weet. Ik wil dat u weet wie ik ben. Kijk in mijn hart, onderzoek al mijn gedachten. Kijk of ik leef zoals u dat wilt en leid me op de weg die u wijst.” (Psalm 139 vers 23, Bijbel in gewone taal).

Hij kent zijn hart maar al te goed, want diezelfde koning David had iets verschrikkelijks gedaan. Hij liet zich verleiden door een prachtige vrouw Bathseba. Een probleem: ze was al getrouwd en ze raakte zwanger van David. David wilde dit verbloemen en doen geloven alsof het kind van haar man was. Toen dat niet lukte, bedacht hij een manier om van haar echtgenoot af te komen en dat lukte: de man sneuvelde tijdens een gevecht tegen de vijanden. Zo, dat was opgelost. Maar nee, het kwam uit. God stuurde iemand om koning David op zijn schuld te wijzen. Uiteindelijk moet koning David zijn fout bekennen. “Overal heb ik pijn, van binnen ben ik ziek. Ik kan niet meer, ik ben doodmoe. Mijn hart bonst hevig, ik schreeuw het uit van angst,” zo schrijft hij dan.
Maar God wilde verder met hem. Al moest hij met de gevolgen van zijn daad leven, de relatie met God werd hersteld. Hij kreeg weer blijdschap in datzelfde hart, en kon zingen over redding en bevrijding.

Geen schuld, geen schaamte

Vooraf aan vergeving, gaat schuld bekennen. We gunnen iedereen een betrokken persoon die je kan terechtwijzen als dat nodig is. Die je recht in je gezicht kan vertellen: speel open kaart, zet dingen recht. En zoek mensen op waar je je veilig bij voelt, zoals rouwdeskundige Daan Westerink aangeeft. En oordeel niet.

PS: De zoon van Koning David, koning Salomo schreef een prachtig boek ‘Spreuken’. Dit bijbelboek staat vol wijsheden die je voor domme keuzes behoeden. Een aanrader!

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief