Drang naar perfectie?!

Zojuist ben ik tot de ontdekking gekomen dat deze blog morgenochtend geplaatst gaat worden. Maar er staat nog geen letter op papier. Ondanks dat ik veel meemaak is het me nog niet gelukt om tot de keuze voor een onderwerp te komen. Ineens weet ik het…….de reden waarom deze blog nog steeds niet geschreven is, heeft alles te maken met mijn drang naar perfectie. Want hij moet wel aan allerlei eisen van mezelf voldoen, wil die geplaatst mogen worden. Herkenbaar? 

Dagelijks leven

Het graag goed willen doen. Dat is iets wat mij van nature drijft. Op zich is daar niets mis mee, maar soms hindert het me wel. Het leidt tot uitstelgedrag. Angst. Schaamte. Bezorgdheid. Daar word ik niet blij van. Als moeder wil ik graag het allerbeste voor Max. Genoeg slaap, niet teveel drukte, gezonde voeding, enzovoort. Dat streven is een prima streven. Maar het slaat door als ik het ‘te’ goed wil doen en bovenstaande emoties ontstaan. Ik merk dat ik dan krampachtig word en niet meer vanuit ontspanning met Max omga. Dat heeft zo zijn wisselwerking en het gevolg is dat Max dan juist niet gaat slapen. Regelmatig kom ik hierin mezelf tegen en elke keer realiseer ik me weer dat de sleutelwoorden ‘accepteren’ en ‘loslaten’ zijn.

Bovenstaande is nog maar een klein voorbeeld. Ditzelfde geldt voor mijn rol als partner van Steven, huisvrouw, werknemer, vriendin, enzovoort.

Acceptatie

Ik heb de afgelopen maanden ontdekt dat als ik de situatie accepteer zoals die is, er meer rust komt in mij. Dan hoef ik niet meer perfect Max op tijd te laten slapen, maar is het ook OK als hij een dagje minder slaapt doordat we weg zijn. Ik heb ontdekt dat Max het zelf wel reguleert en het een dag later wel weer inhaalt. Dit geeft rust in mijn denken en in mijn emoties.

Ditzelfde geldt voor mijn huishouden. Ik hou van een opgeruimd huis, maar ben van nature chaotisch. Steven is dat ook en Max snapt nog niet wat opruimen is. Gevolg: regelmatig rotzooi in huis. Als het dan ook nog eens een drukke week is met werk en privé afspraken, kom ik nauwelijks aan opruimen toe. Ik ben er trots op dat het me de laatste tijd gelukt is om er dan voor te kiezen om de boel de boel te laten, te kiezen voor de ontspanning die ik op dat moment zo hard nodig heb en de kamer de week daarna weer eens een goede opruimbeurt te geven. Ik heb ontdekt dat spullen niet weglopen en dat die extra stofpluisjes ook geen kwaad kunnen. Gevolg: een relaxtere Lieke!

Bovenstaande is voor mij een gouden moment waarin het me wel gelukt is om die drang naar perfectie los te laten.

Rust

Ik geloof dat God de Schepper is van de mensen en dus ook van mij. Laatst hoorde ik iemand zeggen dat God in de mens een verlangen naar perfectie gelegd heeft. Voor mij was dat een eye-opener en een opluchting. Het deed mij beseffen dat mijn gevoel, mijn verlangen naar dat het goed is, OK is. Het mag er zijn. Ik hoef het niet steeds te ontkennen of er tegen te vechten. Nee, het is onderdeel van mij. Tegelijkertijd is het ook goed om mezelf elke dag weer opnieuw voor te houden dat ik het perfecte hier op aarde niet zal bereiken. Ik geloof dat er in de hemel, in het leven na dit leven, wel perfectie en heelheid en schoonheid zal zijn. Dat is mijn toekomstperspectief. Toch helpt dat niet altijd als ik vind dat ik het wel goed moet doen. Er is een tekst uit de bijbel die mij dan toch in het hier en nu rust geeft: ‘ Mijn God zal uit de overvloed van Zijn Majesteit elk tekort van u aanvullen, door Christus Jezus. Aan onze God en Vader komt de eer toe tot in alle eeuwigheid. [Fillipenzen 4:19].’ 

Ik sta er niet alleen voor!

Herkennen jullie die drang naar perfectie en hoe gaan jullie daar mee om? Ben benieuwd!

One comment on “Drang naar perfectie?!
  1. Avatar Renata schreef:

    Jazeker herken is dit. Mijn hele leven is er mee doorspekt en ik baal ervan als ik iets of iemand vergeten ben of een fout heb gemaakt. Tegelijkertijd heb ik in mijn leven dat al iets langer duurt dan het jouwe ontdekt dat het voor je omgeving helemaal geen probleem is dat niet alles perfect is en dat je het jezelf er onnodig moeilijk mee maakt om ermee te zitten.
    Doordat Jezus mijn wonden heeft genezen durf ik te zeggen dat ik meer vrede ervaar dan voorheen.
    Mooie quote voor ons allemaal: Je bent goed zoals je bent!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 juli 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief