Druk? Kijk eens naar je hond

Terwijl ik druk bezig ben om de preek voor komende zondag af te maken, hoor ik naast mijn bureaustoel Flower. Ze zit al klaar en kijkt me verwachtingsvol aan. Ik pak haar op en ze valt gelijk in slaap op mijn schoot. Terwijl ze zachtjes begint te snurken, werk ik snel door, omdat ik straks ook nog een andere tekst moet schrijven.

Genieten

De zon schijnt. Ik ben net terug van een ochtend pastoraat. Over een minuut of twintig gaan we eten, en ik besluit nog snel de kring voor vanavond voor te bereiden en nog wat telefoontjes te plegen. Ondertussen kijk ik uit mijn raam en zie Flower zo lui mogelijk in het gras liggen, genietend van de najaarszon. Sloom staat ze op, rekt zich uit en snuffelt de geuren uit de lucht.

Tussen twee afspraken door heb ik nog net even tijd om Flower uit te laten. Ik roep haar en wil snel de riem om doen. Maar Flower denkt er anders over. Er moet eerst gerekt en gestrekt worden. Onder het wandelen neemt ze ruim de tijd om alle geuren onderweg op te nemen. In alle rust zoekt ze het meest geschikte plekje om haar behoefte te doen. Thuisgekomen wachten alweer verplichtingen. Terwijl ik weer in de werkhouding schiet, zie ik Flower rondjes draaien in haar mand en vervolgens genieten van haar welverdiende rust.

Maak je geen zorgen

Ik moet denken aan de woorden van Jezus. Hij weet hoe we als mensen ons druk kunnen maken en hoe zorgen ons neer kunnen drukken. In Mattheüs staat:

Daarom zeg ik jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten of drinken, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Is het leven niet meer dan voedsel en het lichaam niet meer dan kleding? Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt. Zijn jullie niet meer waard dan zij?

Leer van je hond

Misschien moet ik ook meer naar onze hond kijken. Ze maakt zich niet druk, maar doet wat op het moment zelf nodig is. Ze neemt de tijd om te rusten, de tijd om in het hier en nu te leven. Door al mijn drukte en mijn gevoel van alles te moeten oplossen, mis ik juist die momenten om te genieten van het weer – of het nu regen is of zonneschijn. Door de druk die ik mijzelf opleg, mis ik het moment, en leef voorbij aan mijzelf, aan de mensen om mij heen en aan mijn bestemming.

Kijken naar Flower leert me om rust te zoeken, en om in het hier en nu te leven. Om het leven te voelen en te omarmen. Rust die nodig is om ruimte voor God te maken. Als ik ren, is er geen tijd voor ontmoeting. In de Bijbel lezen we van mensen die een bijzondere relatie met God hadden. Henoch bijvoorbeeld. Van die mensen lezen we dat zij wandelden met God. Wandelen helpt om aan je bestemming te komen. Kijk, dat is prettig aan het hebben van een hond: dan mag je elke dag wandelen.

Druk? Neem een hond, kijk, leer en wandel.

5 comments on “Druk? Kijk eens naar je hond
 1. Avatar Arend-Jan schreef:

  Er zijn twee drukten bij de mensen; Druk maken én druk zijn.
  Met het eerste soort heb ik niet veel mee. De tweede ervaar ik zelf wel eens. Ik ervaar dit niet als erg, maar het moet niet gaan overheersen. Kijk ik om mij heen, dan heerst er veel drukte.

  Afgelopen zaterdag ben ik, toen ik thuis kwam van een dagje weg zijn, gaan wandelen. Dit met mijn fototoestel., door bossen in herfstsfeer en daar foto’s maken. Heerlijk…, genieten…, tot rust komen…, mijn gedachten laten gaan… en genieten van alles wat ik fotografeer. Even niet aan drukte denken en doen…

  • Avatar mar schreef:

   het is heerlijk om er op uit in de natuur, soms ben je heel moe en dan toch nog kom je uitgeruster terug na een stevige inspanning

 2. Avatar m. schreef:

  katten hebben ook speciale gaves, de mijne geeft op haar tijd aan dat het eens tijd is voor aandacht bijvoorbeeld door op je toetsenbord te gaan zitten en je niks meer kan doen

 3. Avatar Blondie schreef:

  This infomration is off the hizool!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief