Dulce de Leche; met melk en honing…

Het Land van Melk en Honing; zo luidt Gods belofte aan Mozes bij het brandende braambos. Mozes zal zijn verbannen en onderdrukte volk uit Egypte mogen leiden naar een land dat overvloeit van melk en honing. Het land van Israël als een belofte, een soort Utopia, met melk en honing als de twee ingrediënten die rijkdom en overvloed aanduiden.

Van melk en honing kun je ook iets heerlijks maken. Warme melk met honing voor het slapengaan bijvoorbeeld. Maar ook dulce de leche.

Wat is dulce de leche?

Dulce de Leche is een smeersel uit Zuid Amerika dat in de 18e eeuw voor het eerst wordt genoemd. Het wordt traditioneel gemaakt van melk en suiker, maar met honing lukt het ook uitstekend en krijt het een nog mooiere smaak. Het wordt traditioneel op brood gegeten, maar ook verwerkt in toetjes: op ijs, in of bij taart… Je kunt er dus lekker mee variëren.

Wat heb je nodig?

(voor één potje van +/- 300 ml)

 • 500 ml volle melk
 • 125 gram honing (of iets meer, als je van heel zoet houdt)
 • 2 afgestreken tl. bakpoeder

Aan de slag:

Spoel een (RVS) steelpannetje om met water en droog het niet af. Hierdoor voorkom je dat de melk aan de rand gaat kleven en vellen trekken. Giet 500 ml. volle melk in de pan en zet het pannetje nu op een weegschaal. Doe er nu 125 gram honing bij en het bakpoeder.

Zet de pan op een middelmatig vuurtje en breng het geheel aan de kook. Blijf daarbij, want door het bakpoeder gaat het enorm schuimen zodra het tegen de kook aan komt! Zet het vuur op het allerlaagste pitje en laat minstens een uur doorpruttelen. Roer regelmatig even door. Je zult zien, dat het mengsel steeds donkerder wordt. Na ongeveer 1 uur à 1 uur en een kwartier is het mengsel zo dik als vla.

Maak ondertussen een geschikte glazen of aardewerken pot met deksel steriel. Dit kun je doen door pot en deksel te vullen met kokend water (ik zet ze meestal gewoon in de gootsteen, wel zo makkelijk). Laat 5 tot 10 minuten zo staan en giet de pot en deksel vervolgens leeg. Doe de pot dicht tot gebruik.

Doe het nog hete mengsel in de pot en schroef dicht terwijl het nog heet is. Als het afkoelt, krimpt het mengsel en trekt hij zich min of meer vacuüm.

Eenmaal open, koud bewaren en binnen twee weken opeten.

Hoe eet jij jouw dulce de leche?

Hoe eet jij jouw dulce de leche? Op brood, bij een toetje, over een plakje cake? We horen het graag! Reageer op deze webpagina of via de sociale media.

foto: Vanessa van Koppen
2 comments on “Dulce de Leche; met melk en honing…
 1. Avatar Mar schreef:

  Ik heb het wel eens gekocht voor een proeverijtje van zuid amerikaanse producten maar vond het wel erg zoet. Deze versie lijkt me lekkerder. Misschien door de yoghurt?

  • Avatar Vanessa schreef:

   ik hoop ook dat je deze versie lekkerder vindt! Ja, door de yoghurt is ook lekker…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 oktober 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief