Durf jij jezelf te vergeven?

Waarom dreunen onze fouten zo lang na? Kun je je nog precies herinneren dat je die stapel borden liet vallen tijdens dat vakantiebaantje, alles in scherven…? Of dat je zo slecht presteerde tijdens je presentatie? Of dat je wat oenig reageerde op die collega? Fouten maken, we weten dat het bij het leven hoort. Vallen en opstaan, noemen we het.

Karma?

Toch blijkt jezelf te vergeven een lastige klus. Journaliste Suzanne Rethans toonde zich een dappere vrouw toen ze in de reportage Verlaten vertelde over haar keuze om haar man te verlaten voor een ander. Haar kinderen bleven bij haar ex. Na een tijdje dolverliefd zijn bleek dat haar kinderen geen klik hadden met haar nieuwe vriend. Ze konden daar niet blijven slapen en vrij plotseling werd Suzanne de deur gewezen. “Karma,” noemde zij het. Oftewel: je krijgt wat je verdient.

Roddel

Weer andere mensen kunnen deze zee van schaamte niet aan en gaan om zich heen slaan, speuren fouten van anderen af om zich daarop te richten. Dit alles om de aandacht even niet op henzelf gericht te houden. Roddelbladen lenen zich hier uitstekend voor. De ellende van een ander laat je je eigen tekortkomingen even vergeten. ‘Oordeelt niet opdat u niet geoordeeld worde’, zegt de bijbel. ‘Kijk naar de balk in je eigen ogen’, zegt Jezus. Draai het ook eens om en probeer jezelf niet constant te veroordelen.

Uitgestoken hand

Als kind van God mag je je fouten toegeven, Zijn uitgestoken hand aanpakken en echt opnieuw beginnen. Wel met de consequenties, wel met de scherven maar ook met een nieuw begin, een tweede, derde of misschien wel vierde kans. Zeven maal zeventig maal vergeef je een ander zijn schuld, zegt Jezus.

Maar durf je ook jezelf te vergeven?

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
22 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief