Een Abraham en tegelijk een ooievaar in de tuin

Toen ik nog maar pas bij mijn huidige partner was, weet ik nog dat ik het een keer gekscherend tegen mijn zus zei: “Straks hebben we een Abraham en een ooievaar naast elkaar in de tuin staan”. Het kwam zo goed als uit. Ook toen Abraham al een paar jaar uit de tuin vertrokken was, kwam er nog twee keer een ooievaar.

Leeftijd

Mijn man en ik verschillen 15 jaar in leeftijd. Toen we elkaar leerden kennen was ik 32 en hij 47. Allebei nog middenin een echtscheiding en alles wat daar bedoeld of onbedoeld bij komt kijken. Hij had al twee prachtige dochters die de 18 al gepasseerd waren en hun eigen leven volop aan het opbouwen waren. Ik had geen kinderen.

Reactie

Deze week vroeg Sjoerd in zijn bijdrage om reacties hoe het ging met jullie (en mijn) kinderwens en hoe dat is verlopen. Dat het allemaal niet vanzelfsprekend is en dat het nog steeds een wonder is om kinderen te krijgen. Hoe gelukkig je kunt zijn mét je kinderen en hoe ongelukkig zonder kinderen.

Kinderwens

Eigenlijk was ik er, zonder het ter sprake te brengen, vanuit gegaan dat mijn man geen kinderen meer zou willen. Hij liep immers tegen de 50 en had al twee volwassen dochters. Tot hij het zelf ter sprake bracht. Hij zou juist wel, als het ons gegeven was, nog kinderen willen. En nog bijna sneller dan we hadden verwacht, was het zover. Vlak na de 50e verjaardag van manlief, werd onze zoon geboren.

Tweede?

Weloverwogen wilden we heel graag ook nog een tweede kindje. Maar toen werd pijnlijk duidelijk dat dat allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Twee miskramen volgden. Even kon ik me een klein beetje voorstellen hoe ontzettend verdrietig het moet zijn als je heel graag kinderen wilt en het je niet gegeven is. Een beetje maar, want wij hadden immers wel een zoon.

Kleinkind

Toen de jongste dochter van mijn man vertelde dat ze zwanger was, vond ik dat fantastisch, maar tegelijk dacht ik: ok, dan is nu de volgende generatie aan de beurt en blijft het bij ons bij één prachtige jongen. Maar weer was het mijn man die mijn gedachten omgooide: “hoezo? Ik kan prima opa en papa tegelijk zijn!”

Samen

En dat blijkt. Nadat de oudste kleinzoon was geboren, kregen wij nog twee gezonde dochters en volgden er in de jaren direct daarna nog vier kleinkinderen. We wonen niet heel dicht bij elkaar, dus we zien elkaar helaas niet zo vaak als we wel zouden willen, maar wat hébben we het goed samen!

Wonder

Toen de kinderen nog kleuters waren, was het soms wel eens verwarrend dat de één papa opa noemde en andersom, maar inmiddels begrijpt iedereen ongeveer hoe het zit. En het mooiste is, het doet er niet toe. De leeftijd niet, de titel of naam niet. We houden van elkaar en horen gewoon bij elkaar. Wat een wonder.

4 comments on “Een Abraham en tegelijk een ooievaar in de tuin
 1. Avatar Netty van der Deen schreef:

  Wat heb je dat prachtig geschreven, Marleen. En wat fijn, als je zo met elkaar gelukkig kunt zijn. Hoop dat jullie nog vele jaren samen met elkaar kunnen delen en gelukkig zijn, of dat nu hier bij ons in Appingedam of ergens anders.

  Lieve groetjes van Netty

 2. Avatar Joan schreef:

  Wij wilden kinderen. Al was ik er niet heel erg mee bezig. Kinderen konden ook erg lastig zijn vond ik. En na 5 jaar huwelijk gungen we er vanuit dat we samen zouden blijven. Ook best…. Maar op een gegeven moment moest mijn man zijn leaseauto inleveren. We kochten een bestelautootje om hem om te bouwen. De dag dat mijn man die auto ging halen zei ik hem: ik heb zo’n vermoeden dat we volgend jaar een andere auto nodig hebben. Twee stoelen is wat weinig…
  Onze zoon is geboren toen we bijna 10 jaar getrouwd waren. Die 10 jaar wolden we in het buitenland vieren. Het werd een ander feest. Ons 10-jarig jubileum was het doopfeest van ons mannetje.
  Nu is hij 12. En nog elke dag bedenk ik me wat een geschenk hij is.

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
22 juni 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief