MENUMENU

Een bijzondere verjaardag

Natuurlijk hebben we eerst heerlijk ontbeten. Een echt verjaardagsontbijt.
Daarna met de auto naar Hohne en op zoek naar bekende plekken voor Wieger. Het is 46 jaar geleden dat Wieger een tijdje in Hohne ons land heeft gediend. Dat is ook een reden om rond zijn verjaardag naar Celle te gaan.

Hohne

We rijden wat rond, maar Wieger ziet niets wat hem bekend voor komt.
Dan zien wij een man in zijn tuin werken. We spreken hem aan en hij vertelt ons dat er een legerplaats van de NATO is in Bergen-Hohne. Hij helpt ons de GPS in te stellen. “Danke sehr!” en we rijden verder.
Dat is het dus, Hohne bij Bergen. Bergen-Hohne. Een mooie rit brengt ons inderdaad bij de legerplaats. Het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne is met een oppervlakte van 284 km² een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa, mooi gelegen op de Lüneburger Heide.

Helaas, maar logisch, kunnen we de legerplaats niet op. We nemen een foto van een tank die als symbool aan de weg staat en één van de naam van de legerplaats. Dat is het. Meer niet.

Bergen-Belsen

Nu ligt vlak bij dit punt het voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen. We hebben er al zoveel over gehoord. Anne Frank overleed er. We overleggen even en besluiten naar binnen te gaan.

Wel vreemd om dit kamp op je verjaardag te bezoeken, hoewel…

Daar in het herdenkingsmuseum, een ellendige betonnen ruimte waar je zo geconfronteerd wordt met de dood, besef je des te meer dat het leven eindig is en dat je dus jouw bestaan mag vieren. Op je verjaardag, maar niet alleen dan. Nee, elke morgen is er een nieuwe dag en zijn nieuwe kansen en mogelijkheden.

Anne Frank overleed in Bergen-Belsen, maar zij leerde ons ook dat je het leven moet liefhebben.

Verjaardag vieren is Hakuna Matata. Dit is Swahili voor “Maak je geen zorgen voor de dag van morgen”. Deze spreuk uit “De Lion King”. proberen wij na te leven.

Zoals het in de Bijbel in Matteus 6 : 34 staat “Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.” Dank U, Heer, voor deze uitspraak.

 

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
2 september 2015
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars