Een bijzondere verjaardag

Natuurlijk hebben we eerst heerlijk ontbeten. Een echt verjaardagsontbijt.
Daarna met de auto naar Hohne en op zoek naar bekende plekken voor Wieger. Het is 46 jaar geleden dat Wieger een tijdje in Hohne ons land heeft gediend. Dat is ook een reden om rond zijn verjaardag naar Celle te gaan.

Hohne

We rijden wat rond, maar Wieger ziet niets wat hem bekend voor komt.
Dan zien wij een man in zijn tuin werken. We spreken hem aan en hij vertelt ons dat er een legerplaats van de NATO is in Bergen-Hohne. Hij helpt ons de GPS in te stellen. “Danke sehr!” en we rijden verder.
Dat is het dus, Hohne bij Bergen. Bergen-Hohne. Een mooie rit brengt ons inderdaad bij de legerplaats. Het NAVO-oefenterrein Bergen-Hohne is met een oppervlakte van 284 km² een van de grootste militaire oefenterreinen van Europa, mooi gelegen op de Lüneburger Heide.

Helaas, maar logisch, kunnen we de legerplaats niet op. We nemen een foto van een tank die als symbool aan de weg staat en één van de naam van de legerplaats. Dat is het. Meer niet.

Bergen-Belsen

Nu ligt vlak bij dit punt het voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen. We hebben er al zoveel over gehoord. Anne Frank overleed er. We overleggen even en besluiten naar binnen te gaan.

Wel vreemd om dit kamp op je verjaardag te bezoeken, hoewel…

Daar in het herdenkingsmuseum, een ellendige betonnen ruimte waar je zo geconfronteerd wordt met de dood, besef je des te meer dat het leven eindig is en dat je dus jouw bestaan mag vieren. Op je verjaardag, maar niet alleen dan. Nee, elke morgen is er een nieuwe dag en zijn nieuwe kansen en mogelijkheden.

Anne Frank overleed in Bergen-Belsen, maar zij leerde ons ook dat je het leven moet liefhebben.

Verjaardag vieren is Hakuna Matata. Dit is Swahili voor “Maak je geen zorgen voor de dag van morgen”. Deze spreuk uit “De Lion King”. proberen wij na te leven.

Zoals het in de Bijbel in Matteus 6 : 34 staat “Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen, want de dag van morgen zorgt wel voor zichzelf. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen last.” Dank U, Heer, voor deze uitspraak.

 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
2 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief