Een dief tegenhouden – Ik deed twee keer niets

Iemand betrappen op diefstal is best schokkend, vind ik. Ik kan me een situatie herinneren van langer geleden, maar ook zag ik het vorige week gebeuren. Beide keren deed ik er eigenlijk niks tegen. En toch voelde het heel anders.

Boekendief

Een kleine twintig jaar geleden werkte ik in een boekhandel. Er was een man die wel vaker in de winkel kwam, maar nooit iets kocht. Een beetje een louche vent in eigenlijk wel een chique boekhandel in Amsterdam. We vertrouwden het nooit zo. Maar ik vond het ook spannend om hem in de gaten te houden. Want dat zou hij merken natuurlijk. En toen een keer gebeurde het. Zijn jas was hoekig en overduidelijk volgestouwd met boeken. Ik stond perplex, de man keek me uitdagend aan en liep zo de winkel uit. Wat voelde ik me bedonderd! Ik voelde me ook erg stom, want ik was eigenlijk teleurgesteld over mijn optreden. Ik had gedacht dat ik de man wel tegen zou houden. Als ik de herinnering ophaal, voel ik me weer als toen.

Afgelopen week maakte ik iets anders mee, maar eigenlijk was het ook hetzelfde.

Tomaatjes stelen

Ik liep vrijdag in de supermarkt en ik zag een vrouw haar zakken vullen. Met van die snoeptomaatjes. Niet de snoeptomaatjes uit een verpakking, maar de tomaatjes die op een bord uitgestald lagen, zodat je er eentje kan proeven en ze je kunnen overhalen ze te kopen. De vrouw was eigenlijk gewoon tomaatjes aan het stelen. Ik was met stomheid geslagen, net als twintig jaar geleden. Van plan om er iets van te zeggen, deed ik een stap dichterbij. Ik opende volgens mij zelfs mijn mond al om te… Maar ik zei vervolgens niks. Ik zag namelijk dat ze ‘ongeveer een zwerfster’ was en dat hield me tegen. Verder reageerde er ook niemand op de vrouw. En ze deed het heel openlijk hoor. Ik ben maar verder gegaan. Voelde me wel suf dat ik niks zei. Maar ik had ook de indruk dat ze de gezonde tomaatjes gebruiken kon.

Even later kwam ik een duidelijk zeer welgestelde vrouw tegen. Ze was kritisch op alles wat ze zag in de winkel. Ze ergerde zich aan iedereen die haar in de weg stond. Vervolgens hoorde ik haar met een uitgestreken gezicht verkondigen dat ze heus geen haast had hoor, alle tijd van de wereld. Waarschijnlijk was het waar, had ze alle tijd maar was ze gewoon een opgejaagd persoon (dat denk ik dan maar). Ik probeerde de vrouw maar een beetje te negeren, maar kwam haar natuurlijk in ieder pad tegen.

En toen zag ik de tomaatjesdievegge weer. In haar mandje had ze wortels liggen, in haar hand een gratis kopje koffie. Ik keek haar aan en de vrouw lachte me stralend toe. Ze keek echt heel gelukkig. Als vanzelf glimlachte ik vriendelijk terug.

Uiteindelijk was ik dus blij dat ik niets gezegd had. Daar voelde ik me prima over.
Terwijl ik toch ook écht vind dat je niet de vrijheid hebt om je zakken te vullen met snoeptomaatjes.

Jouw ervaringen met diefstal

Ik ben heel benieuwd of jij zoiets ook meegemaakt hebt en hoe je reageerde. En hoe je je daarover voelde.
Deel je ervaringen met ons!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief