Een dikke #fail voor mijn kersenboom. Of toch niet?

In onze tuin staan twee kersenbomen. In het voorjaar geven ze bloesem en in de zomer kersen. Eerst groen dan rood. Ze worden steeds donkerder en uiteindelijk zijn ze bijna zwart en dus rijp. Ik kreeg de eerste boom van een vriendin na onze verhuizing. We plantten hem in de voortuin en hij werd bewaterd en gesnoeid. Het eerste jaar dat de boom vrucht droeg waren de kersen zuur en oneetbaar. De jaren daarop waren de kersen zuur. Wat een domper. Ieder jaar weer. Mijn boom droeg oneetbare vrucht. Ondanks al onze inspanningen, ondanks dat de boom er een maatje bij kreeg en steeds groter en steviger werd. Op social media zou ik hem een fail geven.

In onze tuin staan twee kersenbomen. In het voorjaar geven ze bloesem en in de zomer kersen. Eerst groen dan rood. Ze worden steeds donkerder en uiteindelijk zijn ze bijna zwart en dus rijp. Ik kreeg de eerste boom van een vriendin na onze verhuizing. We plantten hem in de voortuin en hij werd bewaterd en gesnoeid. Het eerste jaar dat de boom vrucht droeg waren de kersen zuur en oneetbaar. De jaren daarop waren de kersen zuur. Wat een domper. Ieder jaar weer. Mijn boom droeg oneetbare vrucht. Ondanks al onze inspanningen, ondanks dat de boom er een maatje bij kreeg en steeds groter en steviger werd. Op social media zou ik hem een fail geven.

Alle ballen in de lucht houden

Soms heb je van die periodes in je leven dat het lijkt alsof je niet vooruit komt, alsof er niets verandert. Je doet je best, maar er lijkt maar niks uit voort te komen. Periodes waarin je alle ballen in de lucht houdt, maar dat daarmee alles wel gezegd is. Ik heb dat regelmatig. En dan zie ik anderen om me heen. Ze bouwen flitsende carrières op, vallen kilo´s af, maken van hun hobby een goedlopend bedrijf. En dan houden ze ook nog eens hun gezin draaiende alsof het peanuts is. Dan kan ik me wel eens klein en onbeduidend voelen. Ik vraag me dan af waarom er niks gebeurt. Waarom al mijn inspanningen geen goede vruchten afwerpen. Zoals mijn stomme kersenboom.

Groei is als een boom

Groei, zowel persoonlijk, als zakelijk, als geestelijk, wordt vaak vergeleken met een boom. Een boom die zijn wortels diep laat doordringen in de grond. Hij bouwt een gedegen basis voor voldoende voeding en water. Een boom die de hoogte in groeit en tegelijkertijd bladert in de breedte. Een boom die leeft van de zonneschijn en zelf schaduw biedt. Ook in de Bijbel wordt gesproken over een boom die vrucht draagt. Ik heb gekeken naar de groei en het vrucht dragen in de levens van bekende Bijbelfiguren. Het viel me op dat ook zij periodes van wachten en vruchteloosheid kennen. Abraham die járen moest wachten om Gods belofte van een erfgenaam vervuld te zien worden. Jozef, die als slaaf verkocht werd. Daarna in de gevangenis werd gegooid, vergeten werd door zijn vrienden. Jaren later belandde hij pas op de troon als onderkoning.

Eindelijk vrucht

God belooft ons dat we vrucht zullen dragen. Dat gebeurt als we rechtvaardig zijn, ons ver houden van mensen met verkeerde bedoelingen, als we het juiste pad bewandelen. Maar dat vrucht dragen vraagt soms wachttijd. Net als met een echte boom. Die in de herfst lijkt af te sterven, in de winter dood lijkt, in de lente tot bloei komt en in de zomer vrucht draagt. Onder de oppervlakte is er groei, is er leven. Gods belofte van groei en vrucht blijft staan, ook als het lang duurt. Onze kersenboom had dit jaar, tien jaar na het planten, voor het eerst eetbare kersen. Nog niet zo zoet als uit de winkel, maar ik maakte er heerlijke jam van. Ik heb er goede hoop op dat volgend jaar de vruchten nog zoeter zullen zijn en de oogst nog groter.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
25 juni 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief