Een klein wereldje

Ik betrap me er helaas vaak op, hoe klein mijn wereldje eigenlijk is. Hoe egoïstisch een mens kan zijn.

Mijn leventje

Natuurlijk word ik opgeschrikt door berichten over oorlogen, aanslagen, terreur, natuurgeweld. Ik kan daar echt van slag van zijn. Maar toch, hoe snel stap ik weer over in het ritme van alledag. Totdat iets persoonlijks mijn leventje raakt, dan is de wereld te klein. Want dan komt het dichtbij. Het leed van een ander is toch anders. Hoe wrang is dat en ik constateer het met schaamte.

Kijk om je heen

Aan tafel lezen we na de avondmaaltijd met het gezin uit een dagboekje*. Deze avond werd ik extra geraakt. De schrijver schreef iets in de trant van: als je je verveelt, bewijst dat maar weer eens hoeveel je met jezelf bezig ben. Keer dat eens om, vul je tijd zinnig en doe bijvoorbeeld eens iets goeds voor een ander. Op die manier krijg je oog voor wat er om je heen gebeurt in plaats van alleen te letten op wat zich afspeelt in jouw binnenste.

Toon zijn liefde

Dat is ook wat Jezus zegt: ‘Help anderen en geef zonder iets terug te verwachten. Je zult er nooit en te nimmer spijt van krijgen (Lucas 6). Al met al had ik weer stof genoeg voor het schrijven van een gedichtje. Eigenlijk moet ik het uit mijn hoofd leren om het nooit meer te vergeten….

Rijk

Door te delen, door te geven
aan een ander die niets heeft
ga je toch niet arm door het leven

want juist dan mag blijken
dat als je een ander liefde geeft
het jouw leven zal verrijken

Een prachtig lied: Toon mijn liefde

*Dat dagboek is trouwens zeer de moeite waard: One God, One Plan, One Life – Max Lucado.

2 comments on “Een klein wereldje
  1. Otto Grevink Otto Grevink schreef:

    Wat een mooi gedicht Irma. En een scherpe vraag of verveling ons niet laat zien hoezeer we met onszelf bezig zijn. Bij mij zit de schaamte soms meer dat ik me juist nooit verveel, en bijna altijd bezig blijf. Maar doe ik wel de goede dingen, of denk ik dat alleen maar? Een momentje verveling helpt mij juist om te resetten. Hoe reset jij je van alle drukte

    • Avatar Irma schreef:

      Dank je wel voor je fijne reactie, Otto. Gedichtjes schrijven is echt mijn passie. Eigenlijk is dat mijn manier om te ontspannen, om woorden aan mijn gevoel te geven. Als ik het erg druk heb gehad, is het echt een verademing om even tijd te hebben om achter mijn computer te kruipen. Maar soms slokt me dat ook weleens te veel op en dan bedenk ik met met ietwat spijt dat ik mijn tijd ook op een andere (betere?) manier had kunnen besteden…

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 juni 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief