Een lied van hoop

Ik herinner me nog als kind, dat mijn vader een CD had van Simon & Garfunkel die live in Central Park speelden. Hij was dol op die CD: om de goede nummers die erop stonden, maar ook omdat het zo uitzonderlijk was dat er zoveel toeschouwers waren (” Dat zie je tegenwoordig niet meer”). Op regenachtige dagen, tijdens lange autoritten: Simon & Garfunkel zongen ons erdoor.

Van al die nummers is er één bij mij blijven hangen: ‘Like a bridge over troubled water’

Wanneer ik op Google rondkijk, zie ik dat het nummer zijn sporen heeft nagelaten: het won vele prijzen en awards en is ontzettend vaak gecoverd door artiesten. Waarom? Ik denk omdat dit nummer elk mens aanspreekt.

De tekst gaat over één van de meest krachtige dingen die je als mens kunt hebben: hoop. Hoop geeft je kracht en laat je weten dat het allemaal niet uitzichtloos is. Hoop laat je zien dat er altijd licht is, terwijl de wereld zo donker lijkt. Wanneer niets lijkt te lukken en je op wilt geven fluistert hoop: “We proberen het nog een keer.”

In het nummer van Simon & Garfunkel wordt die hoop door iemand anders aan je gegeven. Iemand die naast je komt staan en belooft: “Ik loop de weg met je mee. Ik geef je kracht en laat je het licht zien. Ik ben als een vriend bij je.” Diegene belooft om dicht bij je te zijn, om de tranen van je gezicht te vegen. Het zijn de beloftes die God zelf ook deed. Hij is hoop en laat je zien dat je er nooit alleen voor staat. Hij ondersteunt je als een brug, laat je het licht in donkere dagen zien en droogt je tranen, één voor één.

 (1e couplet)

‘’Wanneer je moe bent, en je klein voelt

Wanneer de tranen in je ogen staan, ik zal ze laten drogen

Ik sta aan je zijde, wanneer de tijden moeilijk zijn

En je vrienden er niet zijn

Als een brug over troebel water, zal ik me voor je neerleggen’’

2 comments on “Een lied van hoop
  1. Inderdaad een geweldig nummer en een schier briljant album.

    ‘k Ben zelf vooral ook gecharmeerd van de nummers Homeward Bound en America. Gillend publiek — geweldig!

  2. Avatar Corrie Kasper schreef:

    Wij zingen met ons koor dit lied vaak in de herdenkingsdienst voor overledenen in het ziekenhuis. Er is dan een bijeenkomst met familie en vrienden en de namen van de overledenen worden voorgelezen en er worden kaarsen aangestoken. Altijd weer een voorrecht om dit te mogen zingen en mensen wat troost te bieden. Daarnaast treft het mezelf ook hoe het lied een omslag geeft van verdriet en je klein voelen naar een gevoel van je staat er niet alleen voor. Heel herkenbaar voor iedereen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief