Een nieuwe stad

Onlangs zag ik op Facebook een bericht dat Rotterdam door de BBC was uitgeroepen tot de beste stad om in te wonen. Ik zal dat uiteraard niet ontkennen. Het uitgaansleven, openbaar vervoer en de ruimte van leven werden geroemd. Dat alles gecompleteerd met een saus van de beste architectuur van in ieder geval Europa. Ik begon er haast van te glimmen.

Een stad om van te houden

Het klopt ook. Het deel van de stad waar ik woon, Rotterdam-West, klopt en leeft. Het ligt er nu heel anders bij dan 15 jaar terug, toen ik als net getrouwde en nog jonge student mijn entree maakte in de havenstad. Natuurlijk wordt er nog weleens gescholden en geschoten, maar de tijden van Baantjer-Live zijn voorbij.

Het is fijn te leven in een stad waar je van houdt. En dan, zo aan het einde van het jaar, is de brug natuurlijk snel geslagen. Leven op de plek waar je woont, betekent dat daar dingen zijn gebeurd, ook het afgelopen jaar, die je niet snel zult vergeten. In mijn geval veel ziekenhuis, veel onmacht, heel veel vreugde van nieuw leven, maar ook de pijn van verlies en een moeilijk afscheid.

Een stad van leven

Ik werd gesterkt door een preek, afgelopen zondag, over een stad waarin wij zullen leven. Die stad komt. Het is geen stad van sprookjes, ergens op een geheime plek. Het is geen stad in de wolken die je ziet en dan weer niet. Het is een stad van leven. Heel concreet, hier op aarde. Het is de stad van God. Het is de stad in Zijn realiteit, en daarmee in die van ons. God heeft die stad gebouwd en die stad brengt Hij naar de aarde. Heel concreet, Hij heeft het zelf gezegd. Het zal gebeuren. Hij heeft het beloofd.

Het is de beste stad om in te leven. God laat zich daar van Zijn meest intieme kant zien. Als je binnen komt door de poort, staat daar een man. Hij pakt je vast, kijkt je aan, noemt je naam en veegt alle tranen weg. Heel concreet, zoals je zelf weleens op een donkere decemberavond een traan wegveegt. Zo doet Hij dat. Hij veegt ze af en gunt je de lach van volbrachte hoop. Naar die stad zijn wij op weg. Meer kerst kan het niet worden.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief