Een topervaring!

Jacqueline houdt van sport en heeft veel tv gekeken. Het valt haar op dat er sporters zijn die een kruisje slaan. Voor de wedstrijd of als er een doelpunt valt. Heeft dat kruisje een bedoeling?

Sport op tv

Deze maanden hebben we weer mogen genieten van veel sport op tv. Tour de France, EK voetbal, tennis, Olympische Spelen.

Nu is de eredivisie voetbal weer gestart.  Alle sporters werken naar die ene wedstrijd toe.  En wat mij opvalt: menigeen slaat een kruisje op de borst voor de wedstrijd begint.

Hij raakt zijn hoofd, zijn hart, zijn borst aan

Het boekje Toppers van Geloven van Peter Hendriks, dat ik met een groep twintigers afgelopen jaar besprak, begint als volgt:

Stel je voor. Een voetbalstadion, helemaal vol. De wedstrijd is al een tijd aan de gang.  Er heerst een zinderende spanning. Dan valt het spel een moment stil. Als vanzelf kijkt iedereen nar de zijlijn. Een nieuwe, nog onbekende speler, staat daar en wacht. Niemand kent hem nog. Wie is hij? Wat kan hij? Zijn coach geeft hem de laatste aanwijzingen. Hij is één en al spanning, één en al concentratie. De invaller voelt dat het grote moment nu komt. En opeens ziet iedereen hoe hij een kruisje slaat. Hij raakt zijn hoofd, zijn hart, zijn borst aan. Dit is de kans van zijn leven.

God, ga met me mee!

Een topervaring is het zeker. Waarom zou zo’n speler echter een kruisje slaan? Is dat om zeker te weten dat dit de kans is waarvan hij al jaren droomt? Dat zijn coach hem nu alle vertrouwen geeft?  Of zou het om wat anders zijn? Dat hij het nu echt zelf moet doen. Zelf  verantwoordelijkheid dragen. Zou zijn kruisje een gebed aan God zijn? God, ga met me mee. Wees bij me als ik het veld op ga. Laat me niet alleen. Of is het een gebed om een goede uitslag van de wedstrijd? Of misschien is het wel bijgeloof. Als je niet eerst een kruisje slaat of je linker kous eerst aantrekt , gaat het mis. Dan is een kruisje slaan domweg even iets dat moet gebeuren, als een toverkunst.Hoe het ook zij, de sporter heeft er een bedoeling mee. Het gaat erom wat je denkt en waar je in gelooft. En niet alleen bij een sportwedstrijd, ook in alledaagse dingen.

Wat kan geloven dan voor je betekenen? Als het leven helemaal top is, maar ook als je in een dip zit.

Dirk Kuyt of the Netherlands celebrates after team mate Wesley Sneijder scored a goal during their 2014 World Cup round of 16 game against Mexico at the Castelao arena in Fortaleza June 29, 2014. REUTERS/Eddie Keogh (BRAZIL - Tags: SOCCER SPORT WORLD CUP TPX IMAGES OF THE DAY) - RTR3WBCJ
foto: Reuters
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
22 augustus 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief