Eerlijk

Laatst vroeg ik een vriendin wat ze van mijn blog vond, en ze reageerde onder andere met: “Ik vind het goed dat je eerlijk schrijft. Niet iedereen durft zo open te zijn.” En aan de hand daarvan kwamen we in een facebookchat. Over dat ik altijd probeer eerlijk te zijn in mijn blogs. Want ik wil naar anderen niet een happy-clappy-easy-faith verhaal vertellen. Geloven vind ik moeilijk en lastig, maar ook zo de moeite waard. En trouwens, Jezus was ook eerlijk. Ik zeg maar gewoon eerlijk dat ik dat moeilijk vind, want iedereen vindt vergelijkbare dingen moeilijk, maar als niemand het durft te zeggen worstelen we allemaal alleen.

En toen ik dat zo schreef besefte ik hoe sterk het de waarheid is. Doordat we ons schamen over waar we moeite mee hebben, delen we niet en worstelen we alleen. En als ik niet deel van wat ik mee maak, schaam jij je wellicht weer, deel jij je sores niet en worstel ook jij alleen. Laten we dus de keten verbreken. Eerlijk zijn over waar we mee zitten. Nee, niet ons hart uitstorten tegen het kassameisje, maar gewoon, tegen een vriendin, tegen je voetbalmaatje, je moeder, je partner of wie het ook maar is die je kan vertrouwen. Of deel online met mensen waarmee je een klik hebt, maar die jou niet persoonlijk kennen.

Niet gemaakt voor lijden

We hebben allemaal strijd te leveren, tegen onzekerheid, geloofstwijfels, angsten, financiële problemen, een pijnlijke jeugd of wat het ook maar is waar jij moeite mee hebt. En een tijdje geleden ontdekte ik, bij het lezen van een goed boek* ineens waarom we zo veel strijd voelen, zoveel worsteling, teleurstelling en pijn.

God heeft ons gemaakt voor een perfecte wereld, een hemel op aarde, waar we in eenheid zouden leven met elkaar en met God. Waar we gewoon persoonlijk contact zouden hebben met onze schepper, met hem zouden wandelen. Een wereld zonder lijden en verdriet. We zijn niet gemaakt voor deze gebroken wereld, waar alle mensen fouten maken, waar iedereen elkaar soms kwetst. Daarom doet het zo’n pijn, daarom frustreert het ons zo wanneer we lijden. Daarom streven we, zoeken we, verlangen we naar liefde, geluk en perfectie. Want daar zijn we voor gemaakt.

Geen mens toch echt alleen

Lost dat iets op, het besef dat we niet voor lijden gemaakt zijn? Maakt dat het minder pijnlijk? Ik denk het niet. Maar het maakt wel dat ik me er niet voor schaam dat ik baal van lijden, van imperfectie, van anderen kwetsen en gekwetst worden, dat ik er soms heel boos en verdrietig van word. Als ik dan besef hoe God het bedoeld had, dat ik hier niet voor gemaakt ben en er dus last van heb, dan kan ik daar eerlijk over zijn, want het is niets om je voor te schamen. Made for perfection, lost in this world. Ik daag je uit om te delen, want iedereen worstelt, maar, zoals Pascal Jacobsen van Bløf zingt: want zelfs met hese stem bezongen is geen mens toch echt alleen.**

*In het licht van de uitnodiging, C.B. Kruger

** Dit lied, Bløf

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
4 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief