Einde van de fase van de blauwe slofjes

Onze jongste (9) heeft deze week haar zwemdiploma gehaald! En daarmee komt er een eind aan een lange periode van wekelijks zwembadbezoek. Niet alleen door haar zwemlessen, maar natuurlijk ook van haar oudere zus en broer die haar voorgingen.

Acht jaar

Al met al heeft het nogal wat jaren geduurd, met name omdat de oudste en de jongste wat extra tijd nodig hadden om het papiertje te bemachtigen. De één om motorische redenen, de ander om sociaal emotionele. Maar het zijn allebei doorzetters en ze hebben het met glans gehaald, net als de middelste die het in haar altijd rappe tempo al lang voor elkaar had.

Blauwe slofjes

Het betekent ook het einde van het tijdperk van de blauwe slofjes. Alle ouders en grootouders zullen ze herkennen, die blauwe plastic hoesjes die je over je schoenen aan moet doen als je het zwembad wilt betreden. Als we het er hier thuis over krijgen, gaan alle ogen automatisch richting papa. Hij heeft ook al twee oudere dochters en hij kende dus het fenomeen. Dus toen hij na de eerste les van zoonlief thuis kwam, riep hij: “die rotdingen kon ik vroeger ook al niet aankrijgen en nu nog steeds niet!” We hebben nog jaren plezier mogen hebben van papa en de blauwe slofjes, maar ook dat is nu dus afgelopen.

Fases

Hoe toepasselijk bij het afsluiten van zo’n zwemfase was het cadeautje dat onze dochter de middag er voor had gekocht van het verjaardaggeld dat ze had gekregen: een Hatchimal! Dat is namelijk een soort speelgoed diertje dat ook leeft in fases. Het begint in een ei, komt dan uit en is een baby en wordt dan via de peuterfase een kind. Dat is het laatste stadium, maar het kan dan nog van alles leren.

Zeker als je kinderen hebt, merk je dat het leven in fases verloopt. Soms verzuchten we het tegen elkaar, mijn man en ik:  “ach, het is een fase”. In de hoop en verwachting dat het weer beter wordt en wordt vervangen door een andere, betere fase.

Geloofsleven in fases

Ook in mijn geloofsleven, heb ik die fases al opgemerkt. Ik denk, beleef en geloof heel anders dan toen ik als jongere ‘tot geloof’ kwam. Deels komt dat doordat ik het nodige heb geleerd, maar ook omdat ik inmiddels anders tegen dingen aan ben gaan kijken. Misschien wel door ervaringen, al dan niet positief, misschien doordat anderen me andere inzichten hebben gegeven.

Nieuwe mogelijkheden

Soms is het prettig om een bepaalde fase af te kunnen sluiten. Als je weet dat je die vervelende blauwe slofjes niet meer aan hoeft bijvoorbeeld. En het opent dan weer deuren naar nieuwe fases. Mijn dochter gaat komende zondag voor het eerst, net als grote zus en broer, eindelijk mee naar ‘discozwemmen’.

Ook in je geloofsleven openen nieuwe inzichten weer nieuwe mogelijkheden. En het mooiste vind ik het dan om dat te kunnen delen met anderen. Zoals mijn dochter haar zwemvaardigheden zondag gaat delen, mag ik delen met anderen die daar voor open staan en mag ik leren van anderen. Op weg naar weer een nieuwe fase!

Herken je die fases? Of ben jij heel standvastig en geloof jij nog op precies dezelfde manier als altijd?

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Blog
2 februari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief