Elvis over het goede van Goede Vrijdag

Het is Goede Vrijdag. Gisteren vroeg iemand me waarom deze dag eigenlijk zo heet. 'Jezus sterft aan het kruis; de held van de gelovigen gaat dood. Hoe kan dat goed zijn?'. Graag leg ik het uit aan de hand van dit nummer.

In dit vrijwel onbekende nummer van Elvis Presley geeft hij een visie op het leven van het begin van de wereld tot Goede Vrijdag. Het is geschreven en eerder opgenomen door country-zanger Shirl Milete.
Een pittige tekst, waar je op kan kauwen.

Vanuit de christelijke visie heeft God, als schepper van hemel en aarde, een doel met het leven en de mensheid. De Bijbel vertelt het verhaal van de mensen die hun vrijheid niet aankonden, totdat God Jezus stuurde. Niet als leidende koning, maar als lijdende. ‘
So he sent his chosen son,
To let us know,
That love had surely made us all,
and hate would surely make us fall,
So from the cross,
Well he showed the world that dreadful day,
That love could be the only way’.
‘Hij zond zijn zoon, om ons te laten weten dat liefde ons allen gemaakt heeft, dat haat ons doet vallen. Dus vanaf het kruis liet hij op die verschrikkelijke dag zien dat liefde de enige weg is.

Vanuit de christelijke leer is Goede Vrijdag niet goed omdat Jezus lijdt en sterft, maar omdat daarmee de menselijke schulden door Jezus weggenomen zijn. Op Paasmorgen zal blijken dat ook de dood overwonnen is.
Als Jezus dood was gebleven, zou Goede Vrijdag anders hebben geheten, en zou er geen christelijk geloof of kerk bestaan hebben, geloof ik…

Ik wens je een mooi, goed, zinnig en vrij Pasen toe!

dominee Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(bron foto: Salvador Dali, Christ of St John, https://surrealismopordos.files.wordpress.com/2013/11/61d.jpg)

Volledige tekst.

Somewhere out in empty space,
long before the human race,
Something stirred,
A vast and timeless source began,
Intelligence was born and then,
there was the world,
Powers filled the universe,
matter formed and broke the curse,
Of nothingness,
Love became an ageless soul,
nature reached her highest goal,
And breathed the breath of life,
Everlasting life.
Well creatures come from out of sight,
Daylight came from in the night,
and all was good,
Life became a masterplan,
Love produced the perfect man,
that understood,
The image of the makers word,
worshipped him with all he had,
But then one day,
From in the depths an evil seed,
grew and manufactured greed,
That changed the way of life,
Everlasting life,
Oh the loving power looked and saw,
Inside the heart of man a flaw,
began to grow,
Well, the fires of hell began to burn,
and so he sent his chosen son,
To let us know,
That love had surely made us all,
and hate would surely make us fall,
So from the cross,
Well he showed the world that dreadful day,
That love could be the only way,
or all is lost of life,
Everlasting life,
For life is love,
And love is life.

5 reacties op “Elvis over het goede van Goede Vrijdag
  1. Rene Heinrichs schreef:

Collega Fred. Bedankt. Mooie weg om de Boodschap te brengen. Voor jou een zinvolle Goede Vrijdag. En natuurlijk Zalig Pasen.

2. Marina schreef:

Prachtige tekst, jammer dat we er vaak een potje van maken

3. kleeblatt schreef:

Het doet altijd goed de verhalen bij mijn kerk te lezen, want ik ben langzaam aan het vertwijfelen met al de elende om ons heen. Groetjes van Maria.

4. Mark schreef:

Heb nooit stilgestaan bij deze tekst ondanks dat ik het nummer ken. Bedankt Fred!