Elza maakt kunst van plastic afval

Elza maakt kunst van plastic afval. Dat tipte een collega me. Die collega reist tegenwoordig alleen nog maar met de trein. Dus twee maand geleden ging ze per trein naar Noorwegen en Zweden om daar Groene kerken te bezoeken tijdens een vakantie, en ze deed daar dagen over. En nu reist ze naar Barcelona en neemt ook weer de tijd per trein.

Plastic op het strand

Wist je dit, schreef Wyke Potjer van Hetkanwel: “Dat onze stranden vergeven zijn van plastic afval wisten we al. De Stichting Noordzee deed 12 jaar lang onderzoek naar het afval op Nederlandse stranden. Per 100 meter liggen 380 stuks afval op de Nederlandse stranden, bleek in 2016. Veruit het grootste deel daarvan (90%) is plastic. Dat je met dit plastic ook iets moois kan maken, wisten we nog niet. Elza Zijlstra verzamelt plastic van het strand en maakt er kunst van.”

Waarom het leuk is om afval te verzamelen op bijvoorbeeld het strand:

Schoon strand

Iedereen heeft plezier van een schoon strand (of bos of uiterwaarde), dieren en mensen. Tegenwoordig kan je bij veel stranden tasjes krijgen om te helpen opruimen. Bijvoorbeeld in Katwijk.

Knutselen

Om kunst te maken dus, zoals Elza, of om ‘gewoon’ te knutselen.

Voor later

Onze aarde hebben we te leen van de volgende generaties, of als je ze hebt: kleinkinderen. Dat is een mooi gezegde en zelfs een manifest.

Afval minderen

En als je dan knutselt en verzamelt, dan vraag je je af of het niet wat minder kan. Natuurlijk. Zoek op leven zonder afval, en je komt vele tips en blogs tegen. Twee zussen in Amersfoort gingen heel ver, laten ze bij de NOS zien.

Duurzame stappen met groene voetafdrukken

Duurzamer gaan leven doe je in stapjes. Steeds weer een nieuwe fase. Ik heb een nieuwe bedacht! Wij verzamelen plastic afval in grote zakken en die worden om de week opgehaald door een vuilniswagen. Binnenkort krijgen we daar een container voor, en de gewone vuilcontainer wordt dan gewisseld voor een kleine. Mijn streven is om de plastic container in de komende maanden slechts half vol te krijgen. Want dan kan ik een kleine aanvragen. Of zal ik toch vandaag al bellen of ik nog een kleine kan krijgen?

Wat wordt jouw volgende stap in verduurzamen?

Rommel