Engelen

Engelen, met onverwachte regelmaat komen ze op mijn pad. En niet alleen in de vorm van mensen.

Het moet weer een engelenweek zijn blijkbaar. Gevoelsmatig heb ik er niet zoveel mee, maar ze blijven me opzoeken. Ik heb het niet over mensen die als engelen aanwezig of actief zijn. Nee, ik spreek nu over afbeeldingen en verbeeldingen van die gevleugelde goddelijke helpers.

Geschenken

In één van mijn boekenkasten heb ik jaren geleden een plaatsje ingeruimd voor afbeeldingen en beeldjes van engelen. Van die schattige cherubijntjes, met gladde billetjes en bolle wangetjes, maar ook van die hele gestileerde bijna onherkenbare schepselen. Goede kennissen van me maken toren- en nog hoger reikende engelen van allerlei materiaal. Heel bijzonder en indrukwekkend allemaal. Engeltjes. Ik schaf ze niet aan, ik  krijg ze cadeau. Als bedankje of als bemoediging: “Bid maar tot de engelen, ze staan voor je klaar.” En niet zelden vergezeld van de retorische vraag : “Jij hebt toch iets met geloof?” Ik heb nooit het hart gehad ze aan iemand anders te geven of weg te gooien.

Goed en Kwaad

Het fascinerende is: naarmate de tijd vordert, krijg ik steeds vaker engelen op mijn pad. In de vorm van teksten. Vandaag bijvoorbeeld tijdens de Woord- en Communieviering in het verzorgingstehuis. Engelen die Jezus ‘van dienst zijn’ tijdens zijn retraite in de woestijn. Als tegenhangers van gevaarlijke dieren en demonische verleidingen. Een oude mevrouw fluistert me toe: “Ja, ja. Ze zijn er echt hoor! Ze bestaan!” Ze toont me een engelenkaart. Ik moet glimlachen. Alsof ze het over kabouters of elfjes heeft. Goed en Kwaad, het dilemma van elk mens. Hoe de rechte weg te volgen en bestand te blijven tegen verleidingen, die onszelf en anderen uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Hulp en genezing

Aartsengelen, dat vind ik wel wat. Die stoere goddelijke gardisten, die zowel in Christendom, Islam en Jodendom bekend zijn. In 2014 ben ik behoorlijk ziek geweest. Een bijzondere vriendin van me sprak over de troost van de engelen. Zij is medium en heeft een bijzondere band met de schepselen. Ik hoorde het aan en liet het verder voor wat het was, luisterde naar de artsen en vroeg me af of ik me ooit weer ‘de oude’ zou voelen. Niet alleen mijn lijf, maar mijn hele gemoed leek in elkaar te zakken. Schrijnend waren sommige opmerkingen, dat ik als gelovige het relatieve van het gebeuren wel zou inzien en alles wel een plekje kon geven. Daar kon ik het mee doen. Troosteloze gesprekken zijn dat. Alsof je als gelovige geen normale menselijke trekjes als boosheid, pijn, verdriet meer zou voelen. Ik was ervan doortrokken in die tijd. Een goede kennis gaf me een doos met oude boeken, want ‘dan had ik wat te lezen.’ Nu moet je weten dat zeker een derde van mijn appartement uit boeken bestaat. Terwijl ik door één van de gekreukte bundels bladerde, viel er een geprint A4 uit: ‘Orakel van de engelen: Uriël.’ Uriël is de aartsengel die mensen helpt het innerlijk licht te vinden en zo genezing te bewerkstelligen. Die mensen bijstaat om hun innerlijke stem te ontcijferen en te interpreteren …’

Licht van God

Nog altijd luister ik wat vertwijfeld, als mensen me met een aan weten grenzende zekerheid verhalen van engelen vertellen. Nog steeds weet ik niet zo goed wat ik ermee aanmoet. Misschien ook helemaal niets. Maar wie ben ik om te ontkennen dat het mogelijk is. Uriël is aangehaakt en van tijd tot tijd neem ik de print in de hand. Een paar zinnen raken me  elke keer weer: ‘Uriël helpt ons te begrijpen waarom de dingen zijn wat ze zijn, te vertrouwen op het goddelijk plan. Uriël, Licht van God.’ Een mooie bemoediging om met aandacht mijn eigen stappen te blijven zetten.

Afbeelding: Aartsengelen Rafaël en Uriël (www.pixshark.com)

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
5 maart 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief