Wat eten we vanavond?

Keuzestress

Je hebt het niet gemakkelijk als consument in de supermarkt. Bij elk schap moeten keuzes gemaakt worden en het is geen gemakkelijke afweging tussen lekker, goedkoop, gezond, milieuvriendelijk, diervriendelijk en eerlijk voor de producent. Het palet aan keurmerken kan helpen, maar zorgt ook voor verwarring.

Respect voor het leven

Ik stond er nooit zo bij stil wat de impact van mijn rondje door de supermarkt op de wereld was, totdat ik laatst in contact kwam met een bevlogen veganist. Zij vertelde mij over haar bewuste keuze. “Het meest belangrijk voor mij en mijn gezin is, dat respect voor het leven (alles wat leeft) automatisch wereldvrede, harmonie, geluk en overvloed teweegbrengt. Inhoudelijk op langere termijn dus geen geweld in wat voor vorm dan ook, daadwerkelijk leven in liefde en vrede.“

Eeeeh…hoe zit dat?

Het zette mij sindsdien aan het denken. Ik ben niet vegetarisch, ik lust graag een biefstukje, een lekker hamlapje of een sappige kabeljauw. Ik ben ook geen veganist, die daarnaast ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten eet.

Maar in de bijbel staat wel dat God de mens ‘alle zaadvormende gewassen op de hele aardbodem’ en ‘alle bomen met zaaddragende vruchten’ tot voedsel gaf (Genesis 1:29). Daarmee was de schepping voltooid. Hoe zit dat dan met dierlijke producten?

Moet je als christen vegetariër zijn? Jezus at ook vis

Moet je dan als christen vegetariër zijn? Ik denk het niet. Jezus was dit ook niet. Hij gaf de menigten op wonderbaarlijke wijze vis en brood te eten; iets wat heel raar zou zijn als Hij een vegetariër was geweest, denk ik dan. En in een visioen dat aan de apostel Petrus verscheen, verklaarde Jezus dat al het voedsel rein was, inclusief dieren. Na de zondvloed in de tijd van Noach gaf God de mens toestemming om vlees te eten. God heeft deze toestemming nooit ingetrokken.

Mens als rentmeester van de schepping

Al deze overwegingen speelden de afgelopen tijd door mijn hoofd. Ik ben er eens meer over gaan lezen en toch ga ik de volgende keer in de supermarkt eens beter overwegen wat ik koop. De mens als rentmeester van de schepping betekent niet dat wij over de natuur kunnen heersen door haar aan ons te onderwerpen. Het is geen vrijbrief om naar goeddunken te beschikken over al wat leeft. Op Facebook klik ik al de dierenleedberichten snel weg. Maar door de producten te blijven kopen hou ik het mede in stand.

Ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken!

(Bron voor de informatie voor deze blog: “God in de supermarkt”)

 

foto’s: flicckr
2 comments on “Wat eten we vanavond?
  1. Avatar mar schreef:

    Ik zie de broden en vissen van Johnny Beerens. Goed dat je dit onderwerp aan de kaak stelt.
    Ik herken me in je bericht dat er geen vrijbrief is om naar goeddunken hoeven beschikken over alles wat mogelijk is. En ik voel duidelijk dat ik vegan zou willen leven .
    Ook al zou de Bijbel zeggen dat het goed is, mijn hart zegt dat het niet goed is en het is ook helemaal de verkeerde kant opgegaan, de dieren wordt zoveel aangedaan. Ook al is het bio, het einde voor de dieren is hetzelfde en er gaat heel veel mis. Toen ik nog lid was van de Kerk heb ik dit daar gemist. Bewust leven, er werd bijna geen aandacht aan besteed. Ik doe het zeker maar kan veel tips gebruiken en verbeteren op veel fronten. Als God is zoals ik zou hopen dan kan hij niet akkoord gaan met hoe er met dieren wordt omgegaan. Op dit moment lukt het mij niet om vegan te leven maar door het tekenen van petities en lid van PVDD hoop ik toch een bijdrage te levern aan een diervriendelijke wereld en ik hoop dat ik nu in een rustiger tijd kom waar ik de energie en doorzetting krijg om mijn levensstijl de betere kant op te sturen. Dank je voor het aan de kaak stellen!

  2. Avatar Irma schreef:

    Mooie blog, goed en actueel onderwerp. Met heel veel plezier gelezen!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
1 mei 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief