MENUMENU

Yeshimbra Assa – Ethiopische vastenkoekjes

De veertig dagen voor Pasen wordt ook wel vastentijd genoemd. Een tijd om eens wat te minderen met vlees, alcohol en snoepgoed. Vanessa geeft ons een mooi recept voor deze vastentijd. Een koekje in de vorm van een visje.

Christenen in Ethiopië

We staan er misschien niet zo bij stil, maar de helft van de bevolking in Ethiopië is christelijk. Deze stevige koekjes van kikkererwtenmeel – in de vorm van een visje, directe verwijzing naar het christendom – worden in de vastentijd in Ethiopië gegeten met een kruidige dip, injera (dat zit tussen platbrood en pannenkoek in) en een kikkererwtensalade. Kikkererwtenmeel en rijstmeel zijn te koop in de biologische supermarkt en anders in een Turkse, Marokkaanse of Surinaamse supermarkt. Je kunt eventueel ook ander meel gebruiken.

Het is een leuk recept om te maken!

Wat heb je nodig:

(voor ongeveer 20 koekjes)

  • 100 gr. kikkererwtenmeel
  • 50 gr. rijstmeel
  • mespuntje zout
  • mespuntje cayennepeper
  • mespuntje komijnpoeder
  • 1/2 tl. kurkuma
  • mespuntje gemberpoeder
  • 2 el. olie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • +/- 100 ml. water
  • +/- 1/2 l. olie om te frituren

Voor de dip:

  • 1/2 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 bosje koriander
  • 1/2 bosje peterselie
  • 1/2 bosje lente-uitjes of een aantal sprieten bieslook
  • 1 dl. olijfolie
  • 1 tl. suiker
  • peper en zout naar smaak
  • eventueel: nog een tomaatje

Aan de slag:

Rasp of snipper het sjalotje fijn en knijp het teentje knoflook uit in een mengkom. Voeg de twee meelsoorten, de specerijen, het zout en de 2 eetlepels olie toe en meng goed door. Voeg dan wat water toe, terwijl je het deeg door kneedt totdat het stevig is. Verdeel het deeg in ongeveer 20 gelijke, kleine porties. Boetseer er visjes van. Met de niet-scherpe kant van een aardappelmesje kun je er vervolgens nog een patroontje in kerven.

Doe de olie in een klein (steel)pannetje (je hebt dan niet zoveel olie nodig en bent dan ook sneller klaar, want olie warmt  langzaam op) en zet op een half hoog vuurtje. Ondertussen maak je de dip. Was zo nodig de kruiden, snijd de kruiden, knoflook en ui grof en doe alles in een blender, of maal fijn met de staafmixer. Voeg daarna desgewenst nog een fijngehakt tomaatje erdoor.

Frituur vier koekjes tegelijk. Ze zijn al binnen een paar minuten gaar!

Warm of koud eten, kan allebei.

Tip:

Liever niet frituren? Verwarm dan de oven voor op 170 graden. Bestrijk de koekjes aan beide kanten met olijfolie en bak ze ongeveer 15 minuten in de oven.

foto: Vanessa van Koppen
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
3 maart 2017
Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars