Extreme Home Make-over 2.0

Het was al weer eventjes geleden, maar gisteren keek ik er weer één, een aflevering van Extreme Home Make-over. Voor wie het niet kent: een Amerikaans programma, waarin een gezin in moeilijke omstandigheden geholpen wordt aan een nieuw huis.

Vaak is het oude huis in een belabberde staat, soms zodanig dat het mij een gevaar voor de volksgezondheid lijkt. Het complete huis wordt met de grond gelijk gemaakt en er wordt in een week een nieuw huis uit de grond gestampt. Het heet niet voor niets Extreme Home Make-over, ze gaan tot in het extreme door. Enorme afmetingen, met het nieuwste van het nieuwste, met allerlei leuke, maar niet echt noodzakelijke snufjes. Alle oude meuk wordt drastisch weggegooid. Ik vind het gewoon een leuk programma. Ik droom er graag bij weg en denk daarbij aan wat ik zou doen met zo’n enorme villa. Een eigen creakamer staat bovenaan het verlanglijstje, gevolgd door een zwembad in de tuin!

Huis

Je ziel als huis

Er wordt door sprekers soms een vergelijking gemaakt tussen de ziel van een mens en een huis: het idee dat je ziel als een huis is met verschillende kamers. In sommige ontvang je graag de gasten, daar zijn de dingen waar je trots op bent en die je graag aan iedereen laat zien. Andere kamers zijn meer privé, alleen voor intimi en wellicht is er een rommelhoek op zolder waar je liever nooit komt, en waar die dingen zijn die je liever kwijt dan rijk bent: gênante momenten, herinneringen aan dingen die jou gekwetst hebben en aan mensen die jij wellicht gekwetst hebt. Die dingen waarvan je hoopt dat niemand er ooit achter komt dat je ze hebt. In zo’n huis van de ziel, zijn prachtige dingen te vinden, maar ook donkere hoekjes. En je moet er af en toe grote schoonmaak houden, om te voorkomen dat de boel dichtslibt met ballast. Dingen laten gaan, conflicten oplossen of je gelijk loslaten. Er wordt dan vaak over gesproken dat God als een soort personal organizer aan de slag zou willen in jouw zielshuis, samen met jou opruimen wat je niet verder helpt en oppoetsen wat waardevol is.

Extreme Soul Make-over

God gaat in zo’n Extreme Soul Make-over alleen heel anders aan de slag dan Ty en zijn team in het Amerikaanse programma. Hij haalt niet je hele huis neer om vervolgens iets compleet anders neer te zetten, wat er wel flitsend uitziet, maar waar je niet helemaal thuis bent. Hij stuurt je ook niet op vakantie terwijl andere mensen je huis aanpakken. Hij wil samen met je aan de slag. Hij zal misschien best drastisch de bezem halen door alle spinnenwebben die zich verzameld hebben in de hoekjes. Maar hij doet het met beleid, sterker nog, hij vraagt je toestemming voordat hij wat doet. En wat je uiteindelijk besluit weg te doen gooit hij niet zomaar in de container, hij is er voorzichtig mee, omdat hij weet hoe kwetsbaar, belangrijk of waardevol het voor je was. Ik kan in mijn innerlijke huisje ook wel een opknapbeurt gebruiken. Er zijn best wat stofnesten van opgekropte frustratie en vergeten ladenkasten te vinden, gevuld archiefmappen vol met irritaties en domme acties die ik helemaal niet meer wil bewaren of onthouden. Bij nader inzien hoef ik toch geen heel nieuw huis met dubbele garage en oprijlaan. Liever heb ik mijn eigen vertrouwde zielehuisje, met een buts hier en een deuk daar, waar ik me thuis voel. Zonder zwembad, maar met een grote kliko in de tuin, om met enige regelmaat weer eens de nodige rommel in te gooien en mee te geven aan die ene vuilnisman.

2 comments on “Extreme Home Make-over 2.0
  1. Avatar Marina schreef:

    Ik denk bij dat programma ,deden ze maar wat eenvoudiger, dan konden ze veel meer mensen helpen..en dan ook mensen die misschien niet gehandicapt zijn geworden in een oorlog of die niet de energie hebben veel voor anderen te doen…maar eigenlijk gaat de blog natuurlijk over een soul make over..we hebben veel te leren en wat een mooi iets als je kan groeien vanuit de frustraties, pijn en moeilijke dagen.

    • Geesje Jaakke-den Toonder Geesje Jaakke-den Toonder schreef:

      Dat heb ik ook vaak gedacht…voor hetzelfde bedrag kunnen ze ook 3 gezinnen helpen. Maar ja, dat is waarschijnlijk Hollands gedacht. 😉

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
30 augustus 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief