MENUMENU

Face- of Fakebook ?

Wat deel je wel en wat deel je niet op Facebook? Deel je alleen hoogte- of ook dieptepunten? Ik heb gewikt, gewogen en ben eruit!

In mijn vorige blog noemde ik het al eventjes : ik wil eerlijk zijn en mijzelf zijn. Zonder masker voor en dat houdt in af en toe ook de minder mooie kanten van mijzelf laten zien. Of mijn verdriet en pijn benoemen. Want volgens mij (maar wie ben ik?) maakt dat je als mens compleet. Ik doe dit ook op Facebook en zorg er zo voor dat –wat mij betreft- Facebook geen ‘fakebook’ is. Mijn dagelijkse leven bestaat uit plussen en minnen , feest en verdriet, grote belangrijke en kleine minder belangrijke dingen. En die variatie gooi ik de lucht in.

Wat ik allemaal plaats

Uiteraard zijn er grenzen, dat weet ik dat weten jullie ook. Maar om wat voorbeelden te noemen wat ik ‘allemaal’ op mijn profiel plaats:

 • dat ik voor de zoveelste keer naar het ziekenhuis moet voor controle en onderzoeken en dat ik daar af en toe behoorlijk van baal
  dat vandaag (13-10) een lastige dag voor mij blijft omdat het vandaag de geboortedag is van mijn overleden broer die ik nog steeds mis
  ik geniet van het samen op pad gaan met mijn ene broer naar mijn andere zieke broer
  ik gisteren broccoli met ‘duim’filet gegeten heb vanwege een mega scherp mes
  ik heb het helemaal gehad met alles en iedereen en meer nog met mijzelf , daarom even een dag geen Facebook-geen telefoon etc.
  ik van mijn geloof ben afgestapt en voor november al pepernoten gegeten heb

‘Dat andere moet je voor jezelf houden’

En dan constateer ik iets eigenaardigs : op de komische, leuke en vrolijke ‘posts’ krijg ik likes en reacties te over. En op de serieuze tot soms verdrietige dingen..: niets. Terwijl ik later wel hoor dat men alles leest en mij volgt en ook precies weet dat er iets minder leuks op mijn profiel stond en vraagt hoe het nu gaat met me. Iemand heeft zelfs een keer tegen mij gezegd: “Je moet alleen maar leuke dingen op Facebook zetten joh, dat andere moet je maar voor jezelf houden!”

Facebook-leven als het gewone leven

Het Facebook-leven is net als het gewone leven: we worden bijna verplicht alleen de vrolijke en positieve kanten van ons zelf te tonen. Kán men er niet om mee gaan? Wíl men er niet mee omgaan? Uiteraard is het moeilijker om iemand te bemoedigen of te troosten in moeite dan mee te ‘feesten’ in vreugde.

Maar ik weiger alleen mijn goede kant te laten zien. Ik heb ook een duistere kant (oei…) en ja, ik heb soms moeite met de dingen die gebeuren in mijn leven. Ik blijf dit delen met jullie en op Facebook omdat ik, na jaren, eindelijk ben wie ik ben: plus en min. En ja, ik wil mee-lijden en mee-leven en mee-feesten.

Dat vraag ik van jullie en ik wil dat geven aan jullie. Dit kan echter alleen als we ons echte FACE laten zien en niet ‘faken’. Nu maar hopen dat jullie me nog willen blijven volgen (want dat ben ik nog steeds: onzekere Anja).

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars