Falen streept alles weg wat niet belangrijk is

Gevoel dat je hevig hebt gefaald? Laat je dan inspireren door deze krachtige speech van JK Rowling!

Zit je op een moment in je leven waarin je hevig hebt gefaald en geen idee hebt hoe je dit weer te boven kunt komen? Terwijl de rest van de wereld doorgaat, is die van jou ingestort en je vraagt je ernstig af of het ooit nog goedkomt.

Samen falen

Je denkt misschien dat je de enige bent die er een potje van maakt, vooral in de wereld van Instagram waarin alle woonkamers er brandschoon en perfect gestyled uitzien, mensen geen grammetje vet teveel hebben, en als dat wél zo is, ze er nog steeds fantastisch uitzien. Maar echt, je mag je omringd weten door anderen die een soortgelijk gevoel van falen kennen. Een van de personen die hier openlijk over spreekt, is iemand van wie je dit misschien niet meteen zou verwachten: JK Rowling, de bestsellerschrijfster van de Harry Potterserie.

In haar toespraak op Harvard spreekt ze de studenten tijdens hun diploma-uitreiking toe. Ze vertelt wat zij vreesde toen ze jonger was. Niet zozeer armoede, al was dat erg genoeg en kende ze dat van haar ouders, maar het ergste wat haar kon overkomen was mislukken in het leven. Falen.

Nachtmerrie

Haar meest verschrikkelijke nachtmerrie werd waarheid, want op haar 28e was ze gescheiden, werkloos en leefde ze als alleenstaande moeder van de bijstand. En toch heeft ze juist tijdens deze donkere periode van haar leven gezien wat de voordelen van mislukking zijn.

Alles wat niet belangrijk is

Falen streept alles wat niet belangrijk is, weg, vertelt ze. Rowling werd gedwongen om al haar energie te steken in datgene wat wél belangrijk voor haar was. Ze vertelt ook dat ze vrijheid ervaarde; ze leefde nog, ze had een dochter die dol op haar was én ze had een typemachine. En ze had de vrijheid om te doen waar ze erg goed in was: verhalen schrijven.

Mislukking leerde haar zaken die ze anders nooit had geleerd. Zo ontdekte ze dat ze een sterke wil had, goede vrienden en een zekere mate van discipline. Falen maakt dat je in elk geval ergens zeker van wordt. Namelijk in je vaardigheid om het leven met al z’n grillen te overleven. Luister hier naar haar krachtige toespraak

En hier vind je een korte animatie over haar leven  

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
8 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief