De favoriete foto van.. Marcel

Ze kwamen in 2011 net na de aardbeving aan in Christchurch en stonden later klaar om geëvacueerd te worden na de tsunami in Japan. Een adembenemende foto die veel herinneringen naar boven haalt.

“Of ik een bijdrage voor een foto serie heb, genaamd “Goddelijk/prachtig”? Er schieten allemaal plaatjes door mijn hoofd.

We maakten al vele mooie reizen naar Amerika, Canada, Afrika, Japan en in 2011 trokken we 7 weken rond in New Zealand. Een avontuur. Een droom voor een fotograaf, überhaupt voor liefhebbers van mooie natuur en cultuur.

Aardbeving in Christchurch

We begonnen echter met bijzondere natuurlijke krachten, een aardbeving. 185 mensen kwamen om het leven 22 februari 2011 in Christ Church. Wij zouden een halve dag na de ramp aankomen en in die plaats een hotel hebben, de vlucht liep een dag vertraging op. Hadden wij iets eerder aangekomen(wat we wilden maar kon niet vanwege vrij krijgen op het werk etc), dan hadden wij er wellicht zelf niet meer geweest. Hadden we een engeltje op de schouders gehad?

Tsunami

Enkele weken later, stonden we aan de kust zonder bereik van radio, telefoon of internet en werden we gewekt in de donkere nacht op de camping. Een tsunami kon de kust bereiken door een aardbeving in Japan(het gebied waar we een jaar geleden nog vakantie vierden). We moesten ons klaar maken voor een mogelijke evacuatie. Het geluid van de golven, klonken voor het gevoel heel anders. We sliepen bijna niet meer. Het viel, voor ons dan, uiteindelijk mee. Twee dagen later waren we terug in de bewoonde wereld en zagen we de verwoesting in Japan met ongeloof op tv, internet en in de kranten. En konden we vrienden en familie voor de tweede keer melden, dat we oké waren.

Deze ervaringen, waarbij ik menig maal aan onze vrienden en familie dacht, maken de foto nog vele malen intenser. Wellicht dat soortgelijke krachten, die zo verwoestend uithaalden tijdens deze vakantie, vroeger juist deze schoonheid schiepen. Wat een contrast.

De dag van deze foto

De dag waarop ik deze foto maakte, was prachtig. Volop zon en weinig wind. Op het programma stond een flinke reis met de auto langs en op weg naar de prachtige ‘Southern Alpes’. Mount Cook, de altijd witte berg, was het einddoel van die dag. Als je films hebt gezien van Lord of The Rings, dan kun je voorstellen hoe mooi het rijden hier in New Zealand is.

Ik speurde onderweg naar bergen in de zon met een rimpelloos water ervoor. Maar ik kon vaak niet van de grote weg af om er bij te komen. Of het licht was niet goed of te gevaarlijk om er te komen enzovoort. Maar plots, in een flits, zag ik deze bergen. Perfect. Hier zou het kunnen gebeuren. Een tractor- of zandpad liep naar beneden en ik dook er in met de auto. Tussen dichte begroeiing. Gepiep langs de lak. Enorme harde 10 cm lange doorns staken uit en de auto paste net wel, net niet. Stapvoets gingen we verder, raampjes open en de doorns op afstand duwend zocht ik een plek waar ik kon afdalen naar het water. Gekkenwerk. Terug kon niet, dan zou de huurauto onder de krassen komen. Alleen vooruit nog. Bijna weer op de hoofdweg, ik moest mijn kans grijpen. Stopte. Voorzichtig tussen de bosjes en doorns door, liet ik mij hangend aan taken en stenen, naar beneden glijden. Wonderbaarlijk kwam ik op een klein stukje grond uit, waar ik kon fotograferen. Hebbes!

De foto toont de schoonheid van moeder natuur. Een prachtige schepping, het lijnenspel, lucht, water, land, licht, spiegeling.… Adembenemend mooi.

Emoties

Kijkende naar dit prachtige plaatje, herbeleef ik het moment weer. Ik voel dat lichte briesje. Ruik de frisse berglucht. Zie dat prachtige lijnenspel spiegelen in dat heldere rimpelloze water. Maar denk ook terug aan die twee rampen, die we zo intens hebben beleefd.

Verdriet en geluk. Avontuur en rust. Een verhaal, in een foto.
En in mijn hart.”

Marcel de Koningh

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 oktober 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief