Fijngevoeligheid

"Mama, gaat het wel?" Het is m'n jongste dochter. Ze heeft een 'fingerspitzengefühl'. Wonderlijk hoe dat werkt.
Als nog geen mens in de gaten heeft, dat er iets is wat op mij drukt, dan ziet zij 't al. En dan kan ik wel zeggen: "Nee, je vergist je", maar dan zegt zij: "Nee, mama, lieg niet. Ik zie 't toch."

Begrepen

Ik vind het heerlijk, als ik word gepeild. Dat m’n dochter die fijngevoeligheid heeft. Dat ik -al probeer ik te camoufleren- word gezien zoals ik ben. Dat doet me denken aan een lied uit de Bijbel. Psalm 139. “Heer, u weet alles van mij, u kent mij. U weet waar ik ben, en u weet waar ik heen ga. U weet wat ik denk, ook al bent u ver weg”.

God kent ons, begrijpt ons, doorgrondt ons. Je zou soms willen dat Hij naast je op de bank komt zitten en een arm om je heen slaat.

Dichtbij

‘s Avonds zit ik met de krant op de bank. Ineens komt ze naast me zitten. Dicht tegen me aan. Ze vraagt niks. Ze zegt niks. Ze geeft haar warmte aan mij.

En dan is God heel dichtbij.