Fleur op Pasen

Afgelopen week was er volop aandacht voor de actie van PopUpkerk* om massa’s bloemen te bezorgen bij vluchtelingen van wie het huis beklad was. Om ze een gevoel te geven van 'welkom zijn', nog meer welkom dan ze zich voelden voordat hun huis beklad werd. Geen ‘pleur op’, maar ‘fleur op’! Ik vind het een schitterend initiatief. Zoals Rikko Voorberg van PopUpKerk zei: ‘Dat bekladden is een actie van een eenling en deze bloemenzee komt van ongelofelijk veel mensen. Dat statement is veel sterker.’

De vrouw met de olie

Dezelfde avond dat ik een interview op 3FM* hierover hoorde, lazen wij samen met onze kids een stukje uit de Bijbel, ter voorbereiding op Pasen. Over de vrouw die dure olie over het hoofd van Jezus uitgoot, korte tijd voordat hij aan het kruis zou sterven. De leerlingen van Jezus die daarbij aanwezig waren, werden er boos over, want was dat geen verspilling van geld? Voor de prijs van die dure olie hadden ze verschillende arme mensen kunnen helpen. Jezus reageerde heel anders, hij waardeerde wat de vrouw voor hem deed en gaf aan dat het belangrijk was voor hem. Ik legde voor onze kinderen de link tussen dit Bijbelverhaal en de actie van PopUpKerk met de bloemen. Sommige mensen vinden het misschien zonde dat er zoveel geld wordt besteed aan bloemen voor één gezin. Het had ook gebruikt kunnen worden om meerdere gezinnen te helpen!  Maar juist voor déze mensen is het belangrijk geweest. Zodat ze zich toch welkom voelen. Rikko vertelde dat één van de vluchtelingen die bloemen ontving, zoveel had gekregen, dat hij ze weer ging uitdelen in zijn buurt. Het welkom weer verspreiden, prachtig!

Compensatie

Mijn dochter van zes en zoon van vier waren er erg van onder de indruk, ze wilden weten wat er dan op die huizen stond. Volgens mijn zoontje stond er misschien wel ‘sukkel’, het ergste wat hij kon bedenken. Hij houdt ontzettend van bloemen, dus een zee van bloemen kon in zijn gedachten inderdaad die erge woorden wel compenseren.

Allemaal welkom

Vandaag is het eerste Paasdag. In de kerk van mijn opa en oma werden vroeger, en misschien nog steeds wel, op deze dag narcissen uitgedeeld. Niet om thuis in een vaasje te zetten, maar om uit te delen. Om samen te vieren dat Jezus is opgestaan. En daarmee vieren we dat we allemaal, Nederlander, buitenlander, illegaal en vluchteling, allemaal, bij God de vader mogen komen. Geef mijn narcis dit jaar maar aan die Syriër, die Eritreeër, die man of vrouw, dat kind dat net zo welkom is bij de vader, als ik.

*PopUpKerk is “een bijeenkomst van onkerkelijke mensen die een andere wereld willen vormgeven, met brood, wijn en oude bijbelteksten.” www.popupkerk.nl

*http://www.3fm.nl/a/221873 Het interview van Rikko Voorberg bij 3FM

fleurop Pasen