Foto’s en verhalen

Foto's doen verhalen ontstaan. Familieverhalen bijvoorbeeld.
Verhalen doen ook beelden ontstaan. Bijbelverhalen bijvoorbeeld.

Familiefoto’s

Mijn nichtje plaatste onlangs een foto van mijn opa op Facebook. Daar stond hij, een jongeman van een jaar of twintig, verloofd met mijn oma. Mooi gemaakt voor de foto, misschien, want dat ging zo in die tijd. Een foto voor mijn oma, een cadeau voor hun verloving. Tenminste dat denken wij. Die tijd, dat was 1915. Honderd jaar geleden. Een eeuw ligt er tussen het maken van die foto en nu.

Vandaag maken we ook nog foto’s. Meer dan ooit, het video tijdperk lijkt soms wel eens achterhaald. Foto’s maken met je telefoon, tablet en jawel, ook nog met de echte camera, maar die moet dan wel snel zijn en uiteraard uitgerust met wifi. Foto’s. Gisteren was mijn jongste kleindochter jarig. Ze werd drie een uiteraard zijn er vele foto’s gemaakt die al snel ook doorgestuurd werden naar vrienden en familie.

Zo beginnen de verhalen.

Ze lijkt op haar moeder, maar ze heeft ook wel trekjes van haar vader. Ook de foto van mijn opa zorgde voor verhalen. De familietrekken werden gezocht en gevonden en het leven van opa en oma, hun kinderen en kleinkinderen, achter- en achterkleinkinderen. Zo is mijn opa een “oeropa” van een heel nageslacht, zoals hij zelf op bijna honderdjarige leeftijd nog opmerkte. Nee, de honderd heeft hij net niet gehaald.

Van Jezus hebben we geen foto’s. We moeten het doen met beelden, door overlevering aan ons gegeven. De verhalen over hem vormen voor mijn ogen een beeld van een man. En als ik op zoek ga naar gelijkenissen, zoek ik dan naar familietrekken? We zijn toch allemaal één grote familie. Broeders en zusters in Christus.

Daar staat Jezus, een jonge man in mijn ogen. Hij kijkt mij aan en wil mij zeggen dat ik op hem mag lijken. In Jezus naam mag ik in de wereld staan. Opkomen voor armen en verdrukten. Voor de stroom vluchtelingen die op weg zijn naar rust en vrede. Samen in de naam van Jezus!

Dat is geen makkelijke opdracht, maar ik ga het proberen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 september 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief