MENUMENU

Fouten

Ze komt tegenover me zitten in de verder lege coupé. Ik ben op weg naar de universiteit voor een tentamen Dogmatische Theologie en doe nog een poging om iets van de taaie stof op te nemen. Ze ziet mijn boeken en kijkt naar mij. Een vrouw van begin dertig.

Plots vraagt ze: “Geloof jij?”

“Euh… ik probeer het meestal wel, ja” stamel ik.

 

Dan begint ze te vertellen: ze is katholiek opgevoed, getrouwd in de kerk en een half jaar geleden is ze bevallen van haar eerste kindje.

Dat kindje heeft zes weken geleefd, had een erfelijke aandoening, die niet tijdens de zwangerschap was ontdekt. Zij wilde het kindje nog laten dopen, maar de priester had dat geweigerd: hij doopte geen dode kinderen. Gelukkig hadden ze een protestante dominee gevonden die de doop wel wilde uitvoeren. Sindsdien heeft ze genoeg van kerken en met God weet ze het ook niet meer zo goed.

“Denk jij dat God fouten maakt?” vraagt ze mij.

Ik kijk naar buiten, ondertussen heftig zoekend naar wat ik echt zelf geloof.

“Ik geloof niet dat er waardeloos leven bestaat” breng ik uit.

“Oh nee, dat zeker niet, die zes weken waren de mooiste van mijn hele leven” zegt ze vol vuur, “maar ze hadden wel langer mogen duren”.

We blijven allebei zwijgen, alsof we ter plekke een ‘in memoriam’ houden.

Ze maakt aanstalten om op het volgende station uit te stappen. Ik wil haar een hand geven, maar ze omhelst me. Ik kijk haar na, door het raam, en zwaai: dag lieve, dappere onbekende.

Voor het tentamen ben ik gezakt, teveel fouten.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
10 maart 2016
Kaarsjes:
 •  

  Jou.

  God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars